Българите в Македония: На преброяването ни обиждаха и ни записаха като македонци

OFFNews 07 октомври 2021 в 21:56 6166 1

Снимка stat.gov.mk

"Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко обиждани и омаловажавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии."

За това алармират от Културния център "Иван Михайлов" - Битоля по повод преброяването в Северна Македония, което приключи на 30 септември.

Сигналът за "системния административен натиск върху македонците с българско самосъзнание" е изпратен до президента Румен Радев.

"Ясно е, че целта е да се създаде погрешното схващане, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не истински държавотворен компонент в нашата Родина" - пишат от Културния център "Иван Михайлов".

"На много места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрират като „македонци“; Имаме случаи, в които ако един член на семейството (първият регистриран) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като „македонци“. Имаше много оплаквания от тези действия, но само една символична част от тях беше успешно коригирана. Доказателства за тази широко разпространена проблемна практика могат да бъдат намерени в официалната електронна поща на Статистическата служба на Република Северна Македония" - посочват от организацията.

"В най-драстичните случаи от хората, които са се обявили за българи, бе поискано да представят български държавни документи, паспорти и т.н. - като „доказателство“, за да ги регистрират като такива (по-голямата част от македонските българи нямаме българско гражданство). Впоследствие тези хора бяха регистрирани като македонци, под предлог, че не могат или не смеят да представят такъв документ" - сигнализират още от Културния център "Иван Михайлов".

Според македонците с българско самосъзнание "обидите, унижението и натискът не са просто дело на изолирани преброители, а добре структуриран предварително подготвен акт на съответните лица, взимащи решения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови