Quantcast

Българите ще могат да гласуват на евроизборите в 191 секции в 64 държави

OFFNews Последна промяна на 09 май 2019 в 18:31 1521 0

Българите ще могат да гласуват на изборите за Европейски парламент в 191 секции в 64 държави, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от БНР. 

Най-много секции ще има във Великобритания и Германия - по 24. Следват Испания, Гърция и Франция.

За сравнение на изборите през 2014 година секциите са били с 12 по-малко и в само 35 държави.

Андреев обясни какъв е редът за гласуване за българите, които в деня на вота - 26 май, се намират в чужбина.

„Онези избиратели, които предварително са подали заявления за гласуване извън страната за съответната държава и са включени в списъка за гласуване се явяват в секцията, за която те са подали заявления, ако фигурират в списъка за гласуване, се легитимират с документа за самоличност, ако не са вписани в списъка за гласуване за дадената секция те биха могли да упражнят правото на глас като се легитимират и отделно от това попълнят декларация, че не са гласували на друго място в тези избори“, посочи той.

Ако избирателите са в България, но искат да гласуват в друго населено място, трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес, като срокът за това изтича на 11 май. 

Ръководството на Централната избирателна комисия, главният прокурор и ръководствата на МВР и ДАНС са обсъдили на среща днес готовността за осигуряването на реда и сигурността в деня на евровота 26 май, съобщи още Александър Андреев.

Сред акцентите в срещата е била киберсигурността.

„Аз не бих искал да навлизам в детайлите, тъй като бяха обсъдени редица въпроси, но това, което мога да кажа е, че, както в рамките на съответното звено, така и в рамките на тази среща и в сътрудничество с органите, които осигуряват сигурността, бяха обсъдени мерки, за да може да бъде подсигурено, да няма засягане на изборния процес дотолкова доколкото винаги съм подчертавал, атаките, които имаше в предходни избори, бяха по отношение на информацията, която е качена на нашата страница“, заяви Андреев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !