Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

България ще бетонира задънената улица за ЕС, в която Македония сама се вкара

Георги Савчев 27 юни 2024 в 11:17 6468 1

Министър-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски

Снимка Пресцентър на ВМРО-ДПМНЕ

Новият македонски премиер Християн Мицкоски

България ще настоява на Европейския съвет - при приемането на заключенията от заседанието - да бъде включен и текст за Северна Македония.

Служебният премиер Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на темата ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 година, както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 година и да призове Скопие да изпълни посочените там стъпки, "за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път".

През декември 2023 г. Съветът изрази готовността си Северна Македония да започне реалните преговори за присъединяване към ЕС, чак когато Скопие завърши конституционните промени, посочени в заключенията от юли 2022 г. - тоест това включва и вписването на българите в македонската конституция.

Главчев настоява да бъде посочено, че "изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово".

Късно в неделя, при встъпването си в длъжност, новият македонски премиер Християн Мицкоски заяви, че българите няма да бъдат вписани в македонската конституция: "Този български диктат няма да мине, докато аз съм премиер. И няма да има промени в конституцията".

На политическите предупреждения от София, че международните договори трябва да се изпълняват, вчера Мицкоски отговори, че в България има македонско малцинство, а в миналото е проведена "тиха асимилация на македонците в Пиринска Македония".

    Георги Савчев

    Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2104

    1

    Mateevk

    27.06 2024 в 11:28

    Брей? Израсъл съм в семейство на македонски българи от Кукуш и да не разбера, че сме били подложени на тиха асимилация? По-скоро се сещам, че е имало насилствена македонизация по едно време...
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов