България отговори на ЕК: Не пречим на чуждите храни. Криза е, помагаме на родните производители

OFFNews Последна промяна на 14 май 2020 в 18:24 5731 0

Снимка МС

Предприетата мярка за българското производство не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави. 

С тази позиция излезе министерството на земеделието, храните и горите в отговор на предупреждението към страната ни от Европейската комисия, че България ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС.

Българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти, както и да закупуват 90% от млякото и млечните продукти от местните производители, подчертават от ЕК.

"Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната", посочват от ресорното министерство.

Чрез приетото постановление бяха предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални производители. Действията са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране. Целта беше да се стимулира родното производство, категорични са от МЗХГ.

Според земеделското ведомство, въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя, без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

България трябва да отговори на ЕК в рамките на един месец. Ако не получи задоволителен отговор, Комисията може да изпрати на страната ни мотивирано становище.

Министерството ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови