'България не държи като заложник Северна Македония'

Македонският език е възникнал от българския, няма какво да коментираме, заяви зам.-министър Георг Георгиев

OFFNews 18 ноември 2020 в 09:53 1997 0

Ние не спираме европейската интеграция на Северна Македония.Тъкмо напротив - винаги сме били много силен застъпник за тази европейска интеграция. Но тя не може да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС. 

Не става дума за това, някой да бъде държан за заложник, заяви зам.-министърът на външните работи Георг Геортиев по бТВ, като коментира позицията на страната ни на Съвета по общи въпроси на 27-те вчера. 

Винаги сме били последователни в позицията си. Но България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер, подчерта Георгиев. 

Има исторически факти, които не могат да бъдат променени т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме", категоричен беше Георг Георгиев. 

По думите му е имало държави, които са искали да направим компромис и да дадем начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, но това няма как да се случи. 

Следващият съвет по общи въпроси, на  който може да се даде старт на преговорния процес за последно тази година, е на 8 декември.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!