България може да спести 500 млн. лв., ако приеме еврото

Кристина Минчева 01 септември 2023 в 13:58 2685 3

Асен Василев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министърът на финансите Асен Василев

Ако България приеме еврото, държавата ще спестява близо 500 млн. лева годишно, а българският бизнес – няколко милиарда, посочи финансовият министър Асен Василев по време на първия парламентарен контрол от новата пленарна сесия. Той отговори на въпрос, поставен от Румен Христов от ГЕРБ-СДС, относно ефектите от приемането на еврото като разплащателна единица в България.

"Ако се вземат средните отклонения на курсове, които са пазарно видими, над 500 млн. лева, които българската индустрия плаща само за превалутиране в курсовата разлика за 2022 година, ще бъдат спестени“, обясни Асен Василев.

Министърът на финансите посочи, че по-значителният ефект за българската икономика са лихвените проценти. Той даде пример с Република Хърватска, чиято премия, която плаща, след приемане на еврото, е паднала наполовина.

„Това за българската държава означава, че ще спестява поне още 500 млн. от лихви, а за българския бизнес – няколко милиарда", заяви Асен Василев.
Румен Христов (ГЕРБ-СДС) постави и втори въпрос към министъра на финансите, свързан с износа на стоки за Армения и Грузия и дали така не се заобикалят санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

Асен Василев цитира данните за стокообмена с двете държави, с които разполага към 21 август 2023. Той посочи, че стокообменът за Армения е 97,7 млн. лв. и има увеличение с около 35 млн. лв. спрямо миналата година.

С Грузия се наблюдава спад – тази година стокообменът се равнява на 262 млн. и е 18% по-малък от миналата година. Това се дължи изцяло на износа на горива, който беше спрян за Грузия, но се е покачил през последните 30 дни.

Асен Василев обясни, че тази информация се обменя с Европейската комисия и за момента няма идентифициран случай за опит за избягване на санкциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

02.09 2023 в 13:08

"България МОЖЕ да спести"

А може и да не може... Ще спестят, за да могат по-късно да ги приберат по джобовете си. Нали така бе Тиквист окендзан?
За този отдолЕ страва въпрос.

От тук нататък само за Израждане и ДуПяСе се гласува, че поне една гражданска война да стане и всичката измет като теб да се затрие.

9347

1

Анализи

01.09 2023 в 18:36

Това го обяснете на рашистите от Възраждане и БСП, а и на обикновенните хора, които са заливани от помиярски новини.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика