България може да изтегли двамата си офицери от Ирак

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2020 в 14:22 1919 0

Снимка МО

Ритуалът по освещаване на бойните знамена.

България има двама офицери в Ирак, които са на мисия по обучение на иракската армия. По общо решение на НАТО всички страни могат да изтеглят военнослужещите си. България може и сама да реши да направи това. Това заяви министърът на отбрана Красимир Каракачанов, който участва в Богоявленския водосвет на бойните знамена. Той обясни, че след около две седмици ще се извърши ротация на военнослужещите и страната ни може просто да не изпрати заместващи такива.

България има план за евакуирането на тези двама офицери, каза Каракачанов и уточни, че към момента няма опасност за техния живот.

“Обстановката в Близкия изток крие рискове. Ако стане тотално изтегляне от Ирак, според мен, в голяма степен ще се възобнови конфликтът между трите етнически и религиозни общности в Ирак - шиити, сунити и кюрди. Знаете, че мнозинство в Ирак имат шиите, те са подкрепяни и от Иран. Има решение на доминирания от тях парламент за изтегляне на многонационалните сили от страната. Има опасност от възраждането на „Ислямска държава“, защото се съмнявам, че иракските сили за сигурност ще могат да се справят самостоятелно. Както не можаха да се справят и в Сирия. До няколко дни ще стане ясно дали ще се намери начин обстановката да се успокои или не, аз лично не съм оптимист”, анализира ситуацията Каракачанов.

Посланиците на страните от НАТО се съборат днес, за да обсъдят кризата между САЩ и Иран след убийството в Багдад на иранския генерал Касем Сюлеймани, съобщи Франс прес. На 4 януари, непосредствено след убийството на ген. Солеймани, НАТО обяви, че преустановява обучението на иракските сили за сигурност.

Броят на военните, които са част от мисията на НАТО в Ирак, е около 500 души. Те са инструктори и съветници от държави членки на алианса и от съюзни страни като Швеция и Финландия. Те обучават иракските сили по молба на иракското правителство. Целта на мисията е предотвратяване на завръщането на терористичната организация "Ислямска държава".

"Мисията на НАТО продължава, но дейността ѝ засега се преустановява", заяви преди два дни говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови