България иска размразяване на "Набуко"

OFFNews 04 март 2015 в 16:07 1683 0

България иска размразяване на

България и Азербайджан ще защитават пред Европейската комисия предложението си за размразяване на проекта „Набуко".

Това стана ясно днес след среща на премиер Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

По време на срещата двамата са обсъдили стратегическото партньорство в рамките на изграждането на Южния газов коридор, по който ще се доставя газ от Азербайджан към Европа. Борисов посочи, че това не означава отказ от проекта Южен поток, и изброи аргументите, с които ще защитава проекта „Набуко".

„Южният газов коридор и с възможността, която президентът Алиев дава на България, „Булгартрансгаз" да участва, включително да си закупим и акции, дава стратегическо предимство на България в региона”, посочи премиерът Борисов. По думите му в сегашната ситуация България има шанс да получава азерски газ и от терминала в Гърция, който ще преминава през страната ни за съседни държави.

Борисов смята, че няма проблем "да отидем заедно при господин Юнкер и господин Шулц и да заявим нашия интерес и съответно по Южния газов коридор и интерконекторите, които правим, България да не бъде изолирана, а да я включат".

„Преди няколко години и „Южен поток" беше приоритет на ЕК, преди няколко години не ставаше изобщо въпрос за заобикаляне на Украйна, не ставаше въпрос за „Турски поток”. Запитан, дали този проект означава да се „сложи кръст" на „Южен поток", премиерът заяви, че проектът не е спрян и към днешна дата няма писмено уведомление за това.

Президентът на Азербайджан подчерта, че развитието на транспортната инфраструктура и съвместните действия в тази сфера са в национален интерес на двете страни, които полагат основи за стратегическо сътрудничество. По думите му газовите ресурси на Азербайджан съдействат за повишаване на националното благосъстояние на двете страни и осигуряват енергийната сигурност на Европейския съюз. Той отбеляза че Азербайджан е споменат като сигурен и надежден партньор. Президентът Илхам Алиев отбеляза, че газовите ресурси на Азербайджан са доказани - 2.5 трилиона кубика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!