България получава 11,44 млрд. евро от ЕС за икономическо, социално и териториално сближаване

OFFNews 02 декември 2020 в 21:11 5745 0

Андрей Новаков

Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха по правилата за управление на седемгодишния бюджет за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС, възлизащ на 330 млрд. евро.

В следващия програмен период се очаква България да разполага с 11,44 млрд. евро европейско и национално финансиране по своите програми и то без да се калкулират средствата за земеделие и развитие на селските региони, съобщи евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

България ще има 9 програми в периода 2021 – 2027 г., като ще има нова програма „Образование“, отделно от програмата за наука. Двете заедно се очаква да получат близо 2 млрд. евро.

Програмата „Развитие на регионите“ ще разполага общо с над 1,8 млрд. евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 млрд. евро, околна среда – над 1,8 млрд. евро, транспортна свързаност – почти 1,9 млрд. евро, развитие на човешките ресурси – над 1,9 млрд. евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и рибарство – 106 млн. евро.

Предвижда се отделно да функционират 12 програми за трансгранично и междурегионално сътрудничество. Пет са трансграничните програми със съседните на България държави, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, вкл. с регион Средиземно море.

Европейското съфинансиране за най-бедните региони ще е 85%. Югозападният регион ще разполага със 70%.

За първи път в историята на членството си в ЕС България ще получи допълнителни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предназначени за най-слабо развитите региони, за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места, съобщи Андрей Новаков.

Той е вносител и съавтор на Общия регламент за управлението на средствата и защитаваше позицията на Европарламента в преговорите, продължили 2 години - по времето на четири председателства на Съвета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови