Бъчварова към Робева: Предпочитам да съм бездуховна, вместо на сцената до Бареков

OFFNews 20 май 2016 в 07:23 31040 46

Снимка БГНЕС - архив

Ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков, за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна. 

Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отговори във фейсбук на Нешка Робева по повод дебата за предложението за удостояването на треньорката по художествена гимнастика с орден „Стара планина" за принос в културата и нейният отказ от приза. След дебат на заседанието на правителството Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Николай Ненчев, Екатерина Захариева, Меглена Кунева и Божидар Лукарски гласуват против. 

„Някоя си социоложка" си позволила да изрази мнение по предложение за най-високата държавна награда. Не мога да си отговоря защо е позорно социолог да има мнение и оценка, но е в реда на нещата спортист да хули и обижда социолог и министри", написа Бъчварова в профила си в социалната мрежа. Тя припомня, че е казала на правителственото заседание , че Нешка Робева трябва да получи отличие за заслуги към спорта, а не за принос към българската култура.

„Да обявиш виден спортист за национална фигура на българската култура е като да обявиш Теди Москов, Васко Василев, Соня Йончева, Мариус Куркински за най-заслужилите спортисти на страната ни. Ако те го поискат, ще реагирам по същия начин", категорична е Бъчварова.

„Не знам защо никой не е предложил орден за Нешка Робева за безспорните и заслуги към българския спорт. Тя вероятно знае много добре. Не знам и кои са хората от Инициативния комитет за награждаването й за принос към българската култура. Поне за сега нито един от тях не се е обозначил. Искам да заявя ясно, че ако критерият за духовност и човешка висота е да познаваш Ванга и говориш от нейно име дори и след смъртта й, или да си бил на сцената редом до Николай Бареков, за да облъчваш дошлите да гледат танц с най-пошлата политика в последните години, аз нямам нищо общо с такава духовност. По този критерий предпочитам да съм бездуховна", казва още тя.

„Но категорично не приемам точно тази духовност да е единственият еталон за всички и всичко. Когато някой, който не е получил това, което е искал, сипе обидни квалификации за хората с мнение, различно от неговата самооценка, това не е признак нито на духовност, нито за достойнство. Според мен. Да обявиш, че си отказал орден, който още не ти е даден - също", обяснява вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

38

Николай Василев

20.05 2016 в 22:43

Само че и излязаха криви сметките на Нешка Робева, така е в България и да се откажеш и да не се откажеш пак си точат зъбките по тебе. Пък дали наградата трябва да бъде за спорт или култура, не съм експерт, но като гледам, какви са кукавелници, веднага ще помогна, че не могат да се справят. Постиженията на Нешка Робева са в сферата на Художествената гимнастика, което е спорт и изкуство. Г-жа Бъчварова има едно постижение, че се е вредила на министерски пост и ако не бяха глупавите и изказвания по този и онзи въпрос, отвреме навреме, секретарката и още нямаше да и знае името.