Атанасов за транссексуалните възстановки на Майстора: Авторът да каже дали е търсел 'уау' ефект

Липсват документи за собствеността на Паметника на Съветската армия

Ружа Райчева 11 март 2022 в 11:55 3316 0

Снимка Архив/БТА

Може би авторът трябва да каже дали е искал да постигне "уау ефект", или да обърне вниманието към една по-маргинализирана част от обществото.

Това заяви министърът на културата Атанас Атанасов в отговор на въпрос от депутата от БСП Александър Симов по какви критерии е бил избран проектът "Другите българки" от Национален фонд Култура, който предизвика скандал с появата си в публичното пространство. 

Авторът на проекта Михаил Вучков представлява възстановки на картини на Владимир Димитров - Майстора, но моделите са транссексуални.

"Не мога да кажа какви са били критериите на комисията през 2020 г., когато е бил избран този проект. Знам само, че е минал всички критерии и е получил много висока оценка. Работим по оптимизирането на този процес и критериите да са много по-ясни, а не 2 години по-късно да става истерия", заяви Атанасов пред парламентарната комисия по култура. 

По думите му проектът "Другите българки" е бил одобрен през 2020 г. и е щял да се състои през 2021 г., но това не се случило заради COVID пандемията. 

"Този мит, че е трябвало да съвпадне със 140 години от рождението на Майстора и женския празник 8 март, не е така. В крайна сметка не е работа на министъра през мен да минава всеки един от вече четирите хиляди проекта. Нито аз трябва самосиндикално да казвам: "Това изкуство е лошо, това е добро", каза министърът на културата. 

Вчера Атанас Атанасов (ПП) за пръв път се яви на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Липсват документи за собствеността на Паметника на Съветската армия

Това съобщи вчера културният министър пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Атанасов заяви, че е категорично против разрушаването на каквито и да е паметници, а за конкретния казус трябва да има широко обществено обсъждане:

"Едно преместване трябва да се случи след много добре организирано и много широко обществено обсъждане, когато има противоречие за стойността или мястото на един паметник. Може би преместване - да, но не съм аз човекът, който самосиндикално ще реши къде е мястото на този паметник. Всъщност народът трябва да каже къде му е мястото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !