Асен Василев очаква ръстът на заплатите да е 2 пъти по-висок от инфлацията

Да се подготвим и за план, ако спрат доставките от Китай и Тайван, призова финансовият министър по време на Софийския икономически форум

Мая Младенова 27 юни 2023 в 12:09 1450 1

Асен Василев

Снимка БГНЕС

ПВУ Миналата година казахме, че имаме 8,5 млн. за инвестиране, а дойдоха проиекти за 5 млн. Не ащото нямаше пари, а защото нямаше готови проекти от държавни дружества и пр., обществените поръчки се бавят, а проблемът са институциите - не работи прокуратурата - за разлика от Румъния. даде пример в бързоскоростните влакове на БДЖ, които за поредна година са отложени. Такива по плант трябва да има между София-Пловдив Бургас и истанбул. През послоедните 10 години никога не сме похарчили частта от бюджета за инвестиции. Асен Василев

България бе добре подготвена при избухването на войната в Украйна. Още в началото ѝ правителството (на Кирил Петков) е разгледало план за действие в три възможни сценария, коментира финансовият министър Асен Василев в изказването си пред Софийския икономически форум днес в хотел "София Балкан".

Първият разгледан сценарий е бил Украйна да спечели, но бавно, като конфликтът продължава около 5 години, а Русия се разпада, каза Василев. Вторият сценарий е бил Русия да спечели, а третият - продължителен замразен конфликт. По думите му България бързо е отреагирала на новата ситуация, като в рамките на месец е настанила 100 000 украински бежанци в черноморските хотели и не е допуснала недостиг на газ.

Страната обаче няма план как би се справила при ескалация на ситуацията между Китай и Тайван, посочи Василев. Според него това би означавало спиране на доставките по море, което веднага ще се отрази във всички сфери у нас - като например няма да има спринцовки за болниците, каза финансовият министър.

Според него България трябва да се възползва от местоположението си и да участва в такъв план за съкращаване пътя на доставките, като тук бъдат привлечени инвестиционни проекти - за това например благоприятства цената на енергията тук. Все още пречка е свързаността (пътищата и останалата инфраструктура), посочи Асен Василев.

Ако се подготвим за това, България и икономиката ще се развиват успешно, обобщи финансовият министър.

Той коментира и инфлацията, като според него правителството не може да "коригира" цените. "С цената на доматите не можем да направим нищо - ако ги продаваме евтини домати, ще започне износ за Румъния", каза Василев. По думите му вместо това усилията са за повишаване на доходите и това е било факт. "Не станахме по-богати, но и не станахме по-беден, каза той, като посочи, че има 2,5% нетен ръст на възнагражденията.

По думите му има тенденция на повишаване на лихвените проценти. “Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число”, каза финансовият министър.

“В Бюджета сме заложили мерки за дефицит от 3% без да повлияем на социалната политика и на данъците, но да повлияем на по-висока събираемост”, добави Василев. “Данъчната основа няма да се повиши. Ще има голям натиск на пазара на труда в България, и можем да очакваме тази година увеличението на заплатите да бъде два пъти по-голямо от инфлацията”, каза финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша