След жалби на Ирена Кръстева и жената на Божков - нашият списък 'Магнитски' е незаконен, реши ВАС

Във Върховния административен съд са образувани 62 дела по жалби на засегнати лица от мерките по закона „Магнитски“.

OFFNews 03 февруари 2022 в 15:33 5016 1

Българският списък Магнитски е незаконен, американският закон "Магнитски" не действа на българска територия. Решенията на два тричленни състави на Върховния административен съд са по жалби на Ирена Кръстева и жената на Васил Божков Елена Динева чрез фирма "Интернюз 98“ ООД със съдружници Динева и „Нове интернал“ ЕООД, съобщиха от ВАС. 

Магистратите обявиха за нищожни части от акта на Министерски съвет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица. 

Съдиите приемат, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност по смисъла на чл. 146, , т.1 от  Административнопроцесуалния кодекс, както и не е спазено изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни, уточняват от ВАС. 

В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице. Поради тази причина законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на Република България. 

Този проблем е бил предмет на разглеждане и от страна на ЕС. Пример в тази връзка е Делегиран регламент (ЕС) 2018/1100 на Комисията от 6 юни 2018 г. за изменение на приложението към Регламент (ЕО) № 2271/96 на Съвета относно защитата срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията, предприети на основание това законодателство или произтичащи от него.
Регламентът дава основание на съда да приеме, че държавите - членки на ЕС са задължени да не спазват законодателство с извънтериториално приложение, предвид, че ЕС не признава приложимостта и последиците му спрямо физически лица с местоживеене в общността, които са граждани на държава-членка, юридическите лица, учредени в общността и т.н. Това означава, че решение, постановено от орган на трета държава и основаващо се на разпоредбите на законодателството на тази трета държава с извънтериториално приложение, няма да бъде признато на територията на ЕС. 

Освен при липса на компетентност, оспореното Решение № 441 на Министерския съвет е прието и при очевидно нарушение на правото на защита на лицата, доколкото при или след включването им в списъците, на последните не е предоставена никаква информация. 

Актът на МС и последващо изготвените списъци към него не предвиждат процедура за уведомяване за фактите и обстоятелствата, които обосновават включването на имената на заинтересованите лица в списъците. Няма и процедура за изслушване на засегнатите. Липсват данни, които позволяват и да се приеме, че МС е информирал жалбоподателите за приетите срещу тях факти и обстоятелства, обосноваващи първоначалното включване на имената им в списъците и налагането на предвидените от него ограничителни мерки. 

Във Върховния административен съд са образувани общо 62 дела по жалби на засегнати лица от мерките по закона „Магнитски“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

03.02 2022 в 21:38

малко наместена работа - правят се едни неща дето студент по право би ги обърнал за 1 час подготовка

туй с Магнитски страшно прибързано действаха.

Прокуратурата по същия начин, прибързано и незаконосъобразно , за да може да се разтури делото.

Вид протекция...
 
X

Да помогнем на украинските деца!