Асен Василев, Христо Иванов, Рашков и Янев не са се регистрирали преди гласуването на кабинета ''Габровски''

Ружа Райчева 14 декември 2022 в 21:12 10083 0

Гласуване в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гласуване в пленарната зала

Съпредседателите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" Асен Василев и Христо Иванов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков и лидерът на "Български възход" Стефан Янев са сред депутатите, които не са се регистрирали преди гласуването на проектокабинета "Габровски" днес. 

За да мине кабинетът "Габровски", беше нужно 11 депутати да се "разболеят" преди гласуването. Това се дължи на факта, че е нужно повече от половината регистрирали се депутати в пленарната зала при проверка на кворума да гласуват "за" дадено решение.

120 депутати са нужни, ако първо са се регистрирали всички 240 народни представители, но ако само 229 се регистрират, 115 гласа "за" биха били достатъчни - точно колкото общо мандати имат ГЕРБ, ДПС и "Български възход" в 48-ото Народно събрание. 

При проверката на кворума в пленарната зала тази сутрин не се регистрираха общо 12 депутати. Въпросът е, че не всички отсъстващи депутати от залата тази сутрин са от партии, които бяха заявили подкрепа за проектоправителството - отсъстваха петима от ДПС, трима от ПП, и по двама от ДБ и от "Български възход".

Откакто ГЕРБ получиха първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, ПП и ДБ многократно заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета, излъчен от Николай Габровски. 

Ето и списъка на отсъстващите от залата депутати тази сутрин: 

Продължаваме промяната

Асен Василев
Бойко Рашков
Константин Бачийски

ДПС

Елхан Кълков
Марио Рангелов
Мукаддес Налбант
Юсеин Весейлов
Димитър Аврамов

Демократична България

Христо Иванов
Александър Симидчиев (не е отсъствал, но е имало проблем с регистрацията му и не е минала)

Български възход

Стефан Янев
Виолета Комитова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки