Асен Василев: Делян Пеевски ни върна в мутренските години

По думите му прокуратурата оказва натиск върху шефа на ДАНС Пламен Тончев

OFFNews 06 април 2024 в 16:12 5212 6

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Финансовият министър в оставка Асен Василев допусна, че прокуратурата оказва натиск върху шефа на ДАНС Пламен Тончев. А събитията от последните дни са показали, че Делян Пеевски ни върна в мутренските години.

"На теория ДАНС е под контрола на Пламен Тончев. На практика Пламен Тончев има досъдебно производство, което не е развито, така че очевидно прокуратурата може да оказва натиск върху него, тъй като това производство може да тръгне или да не тръгне", изтъква Василев пред Дарик радио, но не стана ясно за какво производство говори.

Само напомни, че Тончев е назначен от президента Румен Радев по време на служебен кабинет.

Поводът за коментара на Асен Василев е изненадващото оттегляне на оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, който обясни, че е бил притискан да се оттегли от вътрешното министерство. Не съобщи кой е упражнявал натиск върху него, само уточни, че е действал под огромен психологически и морален натиск, а срещу него седи сериозна армия.

На общата пресконференция на премиера в оставка и Коцев Николай Денков обяви, че натискът върху главния секретар е упражнен от началника му - вътрешния министър Калин Стоянов.

Асен Василев коментира и появилата се в медиите информация, че Живко Коцев е свързан със схема за контрабанда.

"Ако беше контрабандно зависим, мислите ли, че нямаше да бъде задържан и арестуван. Ако има информация, че първият полицай в страната е контрабандно зависим, защо е на свобода. Не се връзва, това е съшито с бели конци", изтъкна финансовият министър.

По думите му последните събития са показали, че България се връща в мутренските години.

"Това, което видяхме в последните 24 часа, надхвърля абсолютно всичко, връща държавата в мутренските години, в показните полицейски акции, в един период, в който всичко се блокира със страх, крадат се бизнеси. И тук идват изказванията за лицето на мафията (преди време Василев нарече Мария Габриел красивото лице на мафията - бел. ред.) и злото (вероятно е препратка към казаното от Николай Денков за Делян Пеевски, че е най-голямото зло, случващо се в България)", посочи още Асен Василев.

По думите му служебният кабинет, предложен от Димитър Главчев, е със силен политически оттенък, в който са намерили място много хора от списъка на проваления кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел. Но сегашната форма на служебното правителство е по-добра от тази в миналото, когато зависеше изцяло от президента Румен Радев, подчерта Василев.

"Ще преговаряме с ГЕРБ, ако Делян Пеевски не управлява тази партия, както я управлява в момента. Той ни върна в мутренските години. Това за мен е абсолютно разрушително за България", отговори Василев на въпрос дали след вота ще преговарят с ГЕРБ.

И добави:

"Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо той какво прави. Одобрението му, ако погледнете сред избирателите на ДПС, е четири процента. 4% не е легитимиран политик. Той има тази база, на която може да стъпи, която не се влияе от одобрението и легитимацията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

6

Балканец

07.04 2024 в 07:43

Асене, бита карта си.
Прав си, че прасето ни връща много назад, но защо не казваш кой върна това прасе на върха в държавата?

Непоклатимият му електорат (да се чете платеният) или вие мошениците от ппдб?

Вие вече сте сами, защото излъгахте избирателите си.

Тиквата не е забравил нощта в районното.

9347

5

Анализи

06.04 2024 в 19:18

Връщаме се 90-те мутренските времена. Тогава беше начело с БСП и ДПС, сега ГЕРБ и ДПС. Няма разлика.

3714

4

GB

06.04 2024 в 18:29

Не е леко с Магнитски...

400

3

демотиватор

06.04 2024 в 17:35

Асене Очите, идоле ти наш, недей, не ни напускай кат изгубите изборите (и Спецов Якото нека остане и той) !!!!
Иди при Тънкия та изпий едно мазно турско кафе у скута му, кат Ицето Иванов, и готово, ще се уредите, давай!! (ジ) (ジ)

-98

2

br.bravo

06.04 2024 в 16:20

Асенчо, а вие върнахте Пеевски.

-98

1

br.bravo

06.04 2024 в 16:15

Хахахахаха , а аз подозирам, че се пуска поредната опорка на лилявите промите мозъци.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки