Андрей Новаков сезира ЕП за намеса на Демократична България в работата на комисията 'Цацаров'

OFFNews Последна промяна на 28 април 2021 в 11:24 2912 0

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на Демократична България, който представлява намеса в дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Новаков изпрати писмо до председателя на ресорната комисия Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на КПКОНПИ. В писмото се посочва, че инициираните промени в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.

"Няма да допуснем опити за намеса в работата на признат от европейската общност български орган за борба с корупцията, който успешно сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и защита на бизнес интереси. Намесата в работата на този орган единствено би сложила петно върху имиджа на страната ни, заявила ясно и с конкретни действия волята за реформи за постигане на ефективна борба с корупцията и върховенство на правото", коментира Новаков.

По-рано днес депутатът Иво Мирчев обясни предложението на Демократична България да бъде закрита Антикорупционната комисия така:

"Това няма да помогне на обвиняеми в момента бизнесмени. Няма да паднат исковете срещу 1600 лица, както и над 700 искови производства срещу тях. Те пак ще бъдат разследвани, но по нормалния ред", обясни Мирчев и увери, че нито едно дело, нито едно разследване няма да отиде в кошчето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови