Ананиев: Два центъра за белодробни трансплантации ще има у нас

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2019 в 14:32 963 0

Два центъра за белодробна трансплантация - в болниците "Света Екатерина" и във Военномедицинска академия, ще бъдат създадени у нас. 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. 

Основната ни цел е в края на годината или най-късно в началото на 2020 г. в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация. В същото време Министерството на здравеопазването проведе преговори за извършване на белодробни трансплантации на български пациенти във Виена. Очакваме Виенската многопрофилна болница да приеме до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант, обясни Ананиев.

Той отчете, че през последните 4 години броят на пациентите в страната, които имат нужда от органна трансплантация, остава висок, докато донорството намалява. По данни на Изпълнителната агенция по трансплантация към началото на годината над хиляда се нуждаят от трансплантация на бъбрек, близо 500 чакат за трансплантация на сърце, 50 - на черен дроб, а от белодробна трансплантация се нуждаят 15 български граждани.

Парламентарната група на БСП внесе искане за детайлни разисквания за организацията на трансплантационното лечение у нас. Георги Йорданов предаде списъка с 64 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови