Акцизната система била уязвима - оператори си общували през нея със Скайп и ICQ

OFFNews 22 януари 2018 в 12:12 4463 0

Акцизната система била уязвима - оператори си общували през нея със Скайп и ICQ

От ДАНС констатирали поредица от слабости в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), сред които достъп с една и съща парола, липса на лог файлове за одит, неподдържана операционна система Windows XP, както и приложения за общуване Скайп и ICQ.

Това каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който взе участие в извънредно заседание на комисиите по финанси и вътрешна сигурност. На него бяха разгледани констатациите на службите за слабости в системата, която следи входовете и изходите на данъчните складове в страната.

Според Георгиев от ДАНС направили препоръки за отстраняване на слабостите. 

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов помоли Георгиев да коментира мотивите за вот на недоверие, които са внесли от левицата, в които се посочва, че е имало покровителство от най-високо политическо ниво за манипулиране на системата. Същото Цветанов помоли да направи и главният прокурор Сотир Цацаров.

Това предизвика остра реакция от страна на левицата, които обвиниха Цветанов за това, че прави внушения. 

Димитър Георгиев все пак обясни, че не е констатирана намеса и покровителство на най-високо политическо ниво за функциониране на системата и за използването ѝ. 

Главният прокурор пък се позова на постановление за прекратяване на разследването по случая, с което прокуратурата не е констатирала престъпления като безстопанственост и длъжностно престъпление. Според прокуратурата са констатирани слабости, от които обаче не може да се направи заключението дали в БАЦИС е имало нерегламентирано проникване. Според прокуратурата системата на "национално ниво може лесно да бъде дестабилизирана".

В резултат от Министерския съвет и Министерството на финансите изпратили доклади, с които посочили, че слабостите се отстраняват. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови