През 2016 г. от ДАНС открили слабости в системата за акцизи, но се отстраняват

OFFNews 22 януари 2018 в 11:50 4326 0

През 2016 г. от ДАНС открили слабости в системата за акцизи, но се отстраняват

По сигнал на Българска петролна и газова асоциация от 2015 г. ДАНС и Агенция "Митници" са направили проверка на Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) за съществуващи слабости. До момента институциите не са спирали да работят по отстраняването им.

Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Владислав Горанов, който беше изслушан на извънредно заседание на парламентарните комисии по вътрешни работи и финанси. Повод за заседанието е искането на депутати от левицата за разсекретяване на доклада на ДАНС, в който са посочени слабостите в системата. 

През 2016 г. от ДАНС открили слабости в системата за акцизи, но по отстраняването им се работи и до днес, стана ясно от думите на Горанов. В жалбата на Българска петролна и газова асоциация от 2015 година се твърди, че автоматизираната система може да бъде манипулирана. От митниците наистина открили такъв проблем, при който имало нарушаване в комуникацията между компютрите, които събират данните на входа и изхода на данъчните складове и самата система. 

В тази връзка били поканени експерти от ДАНС, които направили доклад с препоръки в 9 точки за отстраняване на слабостите при работата на системата. Започнали са веднага корекции, които се правят и днес. 

Според прокуратурата нямало данни за извършено престъпление, поради което разследването е прекратено. 

Владислав Горанов посочи, че от левицата използвали доклада на ДАНС, за да аргументират вота на недоверие към правителството. Според него традиция било правителството да се атакува в най-силните му политики. 

Като подкрепа за думите си, че системата не само не е манипулирана, но и работи добре, Горанов посочи значителното повишаване на приходите от данъци, които за 2017 г. с близо 3% до 29.7 на сто като дял от БВП. При запазени ставки това означава само увеличаване на разбираемостта и близо 6 млрд. лв. нарастване на данъчните приходи.

Данните показвали, че в единствено в началото 2014 г., когато на власт е правителството на БСП с премиер Пламен Орешарски, както и в периода на служебното правителство на Георги Близнашки имало спад в събираемостта на приходите от акицз, който достигал 8.4%.

Горанов заяви, че автоматизираната система е била планирана в законодателството още от 2007 г., но до 2010 година не е реализирана.

По думите на финансовия министър резултатите от работата на системата са удовлетворителни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови