Ако получи третия мандат, ДБ няма да търси подкрепа от ГЕРБ

OFFNews 16 юли 2022 в 16:22 2676 1

Антоанета Цонева

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Антоанета Цонева

"С диалог, търпение, успокояване на тона и с научени уроци от грешките, които всички допуснахме, трябва да вървим към реализацията на третия мандат”, каза депутатът от “Демократична България” Антоанета Цонева в интервю за БНТ. Ако той бъде връчен на ДБ, формацията ще търси подкрепа единствено от досегашните си коалиционни партньори.

"Важно е много добре да се структурира процесът по вземане на решения. Управленската програма между ПП, ДБ и БСП, изработена при опита за правителство начело с Асен Василев, е много добра и за третия мандат", каза още Цонева, но уточни, че трябва значително да се вдигне темпото на работа на коалицията, към което ДБ е критична отдавна. 

Депутатът от ДБ припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост е необходимо да бъдат приети 23 закона. Част от тях вече са внесени в парламента, други са фаза обществено обсъждане. 

За Цонева не червените линии, а предстоящите задачи пред страната трябва да надделяват, защото четвърти избори не са добро решение за България. 

Антоанета Цонева беше категорична, че от "Демократична България" не търсят и няма да допуснат разговор за съвместно управление с ГЕРБ. Отрече и обвиненията за влияние на американския посланик върху политическата формация. Уточни, обаче, че когато е необходимо парламентът да вземе на решение, за което се изисква мнозинство от две трети - като изборът на Инспекторат и членове на ВСС, например, тогава и опозицията ще трябва да се включи.

Цонева определи петорната експертиза на снимките от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за която говори чешкия евродепутат Томаш Здеховски, като лошо скроен ПР. "Няма такава експертиза за снимките от спалнята. Това е доста зле скроена ПР акция с участието на евпродепутат от ЕНП" - изтъкна тя.

Цонева опроверга претенциите на ГЕРБ, че са двигатели на съдебната реформа с примери от последните дни - ГЕРБ не подкрепиха закона за делегираните европейски прокурори и се опитаха да предотвратят изслушването на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната антикорупционна комисия. Тя припомни, че предстои избор на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектори на ВСС, за който по конституция се иска две трети мнозинство и тогава опозицията ще трябва да се включи. 

“Демократична България” няма да подкрепи предложенията да се гласува освен с машини и с хартиени бюлетини, защото това ще влоши значително качеството на изборния процес”, каза още Антоанета Цонева. 

Тя предупреди, че проектите на БСП и ГЕРБ, които бяха представени вчера на правна комисия, която нямаше кворум и не можеше да взема решения, предвиждат трети протокол, в който да се сумират данните от машините и от хартиения вот.

“Това ще доведе до лавина от грешки. На евроизборите, когато в 3000 секции имаше смесено гласуване, половината протоколи бяха сгрешени, като над 40% от преференциалния вот беше  сгрешен. А 4,6% от хартиения вот през 2017-а е бил недействителни бюлетини, което е цяла една парламентарна група”, каза Цонева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови