АБВ ще напусне правителството, ако Изборният кодекс бъде приет в този си вид

offnews 23 април 2016 в 12:53 6514 6

АБВ е в готовност да напусне правителството, ако промените в Изборния кодекс бъдат окончателно приети, заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред Дарик радио.

Сериозно казвам, че по този начин, както мина през комисия, мине през пленарна зала, ще бъде краят на тази коалиция. Аз не виждам как бихме подкрепили подобни дивотии. Това е огромно нарушаване на правата на българските граждани, категоричен бе Калфин.

По думите му управлението може да се разклати като цяло от този Изборен кодекс, който се гласува. "В това поне, което мина на комисия, има абсолютно неприемливи неща", допълни той.

Като абсурдно Калфин определи окончателното решение на парламента от тази седмица да гласуваме задължително в изпълнение на гражданския си дълг.

Глупостите са много. Спорен е начинът, по който се направи задължителното гласуване. Това е абсурдно. Това ще откаже точно активни хора, които би трябвало да гласуват. Те ще се изолират и от това вече, коментира Калфин.

"Ти си задължен да гласуваш, дават ти възможност обаче да не подкрепиш никого, но гласът ти пак се брои и отива за големите. Тоест те насилствено ти взимат гласа да отиде при големите. Това не отговаря нито на логика, нито на демокрация, нито на нищо", каза още Калфин.

В петък парламентът прие и решението българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Според Ивайло Калфин това ограничава самото гласуване в чужбина:

"Вярно, че го има в някои страни като правило, но българската общност е много пръсната. В Америка, например, имаме консулства във Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис. Те са на двата бряга. Кой ще отиде до там, за да гласува? Това просто ограничава много гласуването в чужбина. Очевидно това се прави съзнателно", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

5

българин

23.04 2016 в 20:04

Наскоро в разговор коментирахме, че е въпрос на време за такъв политически (да приемем не режисиран) изблик. Това, че Калфин беше пръв е социална изненада :Р

8359

4

ОФчар

23.04 2016 в 15:57

Като са тръгнали, да вземат да напуснат и България в посока Сибир

77927

2

El Commandante

23.04 2016 в 13:59

Оффнюз, не знам за Калфин обаче РАЗКАРАЙТЕ ПОП АП РЕКЛАМАТА С ПОТНИЯ НЕГЪР!!!!
Тва е некво чудовищно издевателство, нема да с купа никога нищо рекламирано по тоя начин,даже ако е лекарство за рак и еликсир за вечна младост.

Като ми изскочи тоя урод на дисплея и отвътре ми идва да взема един наръч свински опашки и да тръгна към границата,шевиеба рекламите.....

11719

1

Краси

23.04 2016 в 13:53

Ами те промените минаха, бе смотльо!
Кога се сетихте да протестирате? Когато ножа опря до собствения ви кокал и има опасност да ви изхвърлят от политиката, защото няма да минете бариерата.
Крайно време е някой (защо пък не Слави Трифонов) да основе нова партия, за да има за кого да гласуват всички, които не искат да живеят в Тошоландия. И тогава ще ви изметем.