52 случая на насилие над медици от началото на годината

OFFNews 17 юли 2017 в 17:17 4906 0

52 случая над медици са регистрирани от началото на годината, като половината от тези случаи са чиста физическа агресия, съобщи пред журналисти здравният министър Николай Петров след работна среща във връзка със зачестилите нападения над лекари. 

На срещата присъстваха представители на прокуратурата, министрите на здравеопазването и вътрешните работи, директори на някои от големите болници в София и на ЦСМП-София.

По данни на прокуратурата през 2014 г. са образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, като осъдени са четирима души. Един е осъден ефективно, един – условно, един – на пробация и един – на глоба.

През 2015 г. са образувани 4 производства, като е осъден само един човек - на глоба. За 2016 г. образуваните досъдебни производства са 2, като са осъдени четирима души - двама – условно, а на други двама е наложена глоба.

Набелязахме няколко мерки и разпределихме задачите така, че всяка институция да свърши работата, която е от нейните компетенции, като здравно министерство се ангажира с тотално оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник-бутони, GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или с органите на МВР, каза Петров.

Един от последните случаи на насилие над медици беше побоя над акушер-гинеколога д-р Албена Гагова в болница "Шейново" от баща на новородено, на което е било отказано да получи плацентата на бебето. Нападението над д-р Гагова предизвика протести в лечебното заведение, който беше подкрепен от лекари от редица градове на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови