Quantcast

300 хил. лв. ще ни струва машинното гласуване на 5 октомври

Нели Чолашка Последна промяна на 08 септември 2014 в 15:26 3346 4

Снимка Ивайло Анев

Така изглеждаха машините за гласуване на евровота.

Около 300 хил. лв. ще струва машинното гласуване на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Сумата е посочена като прогнозна стойност в обществената поръчка на Министерския съвет за купуване на машини за гласуване, която беше публикувана днес.

Поръчката е отново е за наем на техниката. В сумата са включени и съпътстващия софтуер, обучение на хората, които ще работят с машините и на специалистите, които ще анализират резултатите.

Машинното гласуване като експеримент беше въведено с новия Изборен кодекс. За първи път то се приложи на Европейските избори на 25 май тази година.

За евровота бяха наети 100 апарата от  холандската компания "СмартМатик", а софтуерът беше осигурен от "Сиела Норма". Двете фирми спечелиха обществената поръчка за машините за евровота в консорциум "Обединение Машинно гласуване".

За изборите през май държавата задели 172 хил. лв. за машинно гласуване.

Тогава експерименталното машинно гласуване беше приложено в 100 секции в София и Пазаджишко, но от 70093 избиратели, регистрирани в тези секции, само 8104 са изпробвали устройствата (машинното гласуване е по желания на избирателите в избраните секции).

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че на парламентарните избори на 5 октомври машини ще бъдат разположени в 300 секции в 5 избирателни района с различна численост на населението.

Конкретните населени места и секции ще бъдат определени с допълнително решение на ЦИК.

Изпълнителят ще трябва да осигури 30% допълнителен резерв от машини за гласуване – 90 броя.

Конкурсът се провежда в условията на ускорена процедура на договаряне - заявления се приемат само 3 дни - до 11 септември 2014 г.

Резултатите от машинното гласуване не се взимат предвид при преброяването на гласовете.

Идеята е след 2016 г. да се премине изцяло на машинно гласуване. Предимството е, че машините броят и съставят протоколите в избирателните секции и така се избягват човешките грешки и умишлените манипулации при броенето на бюлетините по секциите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.09 2014 в 17:10

в такъв случай се учудвам , че има дори толкова гласове . имплементация на цяло направо + резултатите да се логват на минимум 3 независими един от друг сървъра .
пръстов отпечатък или зеница за сравнение на дублиращи се гласоподаватели също не е лоша идея .

08.09 2014 в 15:50

Над 10% са решили да гласуват с машините въпреки, че не им се отчита гласа там и трябва да пускат и класическа бюлетина! Ако гласът им се отчиташе сигурно процентът щеше да е многократно по-голям. Крайно време е да се вкарат официално.

08.09 2014 в 15:39

мога ли да попитам, как така тези гласове не се взимат предвид при преброяването на гласовете?

08.09 2014 в 15:36

Няма по-лесен начин от манипулиране на резултати с машинка.
За секунди ще се смени целият вот без да има нужда от кебпчета и бира:)