ЦИК иска повече пари за разяснителна кампания и заплати на СИК и РИК

OFFNews 10 август 2014 в 15:05 6952 1

Изборите на 5 октомври ще са с близо 2 млн. лв. по-скъпи от евровота.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала предложения по предоставената от Министерството на финансите план-сметка за изборите на 5-ти октомври и е поискала повече пари по някои пера, съобщи "Хоризонт".

В сряда се очаква правителството да одобри окончателно парите за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

От ЦИК са поискали повече средства за медийните пакети, тъй като се очаква инициативните комитети и партиите, които ще се регистрират, да са повече отколкото на евровота.

Според комисията e нужна и по-висока сума за разяснителната кампания. Амбицията е да се разнообразят формите за ограмотяване на гражданите как да упражнят своя вот, коментира Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Одобрените възнаграждения на членовете на районните комисии за 5 октомври са завишени с 50 лева заради новата методика за формирането им. Членовете на секционни комисии, които ще предават изборните книжа в районните комисии, също ще получат по 20 лева допълнително, а тези в комисиите с експериментално машинно гласуване - по 10 лева допълнително.

Почти 26 млн. лева ще ни струват изборите на 5 октомври, предвижда план-сметката за вота, която е дадена за съгласуване на различните ведомства. Изборите за европарламента струваха на данъкоплатците 23 888 000 лв.

Проектът предвижда на МВР да бъдат отпуснати 3 млн. лева, колкото получи полицията и за евровота. Председателите на РИК ще вземат по 981 лв. месечно, което е с 50 лева повече от евровота. Зам.-председател и секретар ще получават по 938 лв., а редови член – 896 лв. Шефът на СИК ще вземе 71 лева еднократно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови