11 организации на хора с увреждания бранят Султанка Петрова

OFFNews 10 юли 2018 в 11:11 5581 0

Снимка БГНЕС, архив

11 национално представителни организации на хора с увреждания защитиха зам. социалния министър Султанка Петрова в писмо.

Нейната оставка бе поискана вчера от БСП, след като стана ясно, че фирмата, в която е работил откритият мъртъв в Партийния дом охранител Димитър Тасев, е свързана с Петрова. Тя е била съдружник в нея, а сега съпругът ѝ Петю Петров я управлява.

Петрова е бе защитена от 11-те организации, а писмото им бе разпространено до медиите от ВМРО. Султанка Петрова бе депутат от коалицията на ВМРО и нФСБ в 43-ото Народно събрание.

Вчера социалистите се обърнаха към Обединени патриоти, от чиято квота е тя, с искане да я свалят от поста ѝ."Като достойни патриоти, дайте пример, че за Вас конфликтът на интереси в политиката е недопустим", пишат от БСП. 

Конфликт на интереси няма, е тезата на управляващите, изразена днес и от вицепремиера Томислав Дончев.

Писмото е изпратено до председателя на НС Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и социалния министър Бисер Петков, който също остана на поста си след защита на неправителствени организации.

В писмото си организациите подчертават, че през последните месеци ситуацията в социалната сфера е "с негативен характер", защото се отлага прилагането на реформи, които са чакани отдавна от общността на хората с увреждания. Според тях искането на оставка е "натиск" над специалист, зареден с енергия, желание и амбиция за промени в полза на хората с увреждания. Той би влошил ситуацията, смятат те.

"Експертността се натрупва с години опит и знания и не бива да бъде жертвана с лека ръка", пишат от организациите.

"Отстраняването на пореден зам.-министър от процесите по изготвяне на тези промени ще премести диалога в друга посока за пореден път и ще се намери оправдание работата да не се свърши и хората с увреждания да не бъдат подкрепени.

Експертите в областта на хората с увреждане са недостатъчни и всеки един от тях е ценен за решаване на тези сложни проблеми. Колкото по – малко се откликва на жълтият натиск, а се мисли повече в перспектива, толкова шансовете за добра политика в сферата на хората с увреждане е по-сигурна", завършват писмото си подписалите го: Адриана Стоименова – Стефанова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет; Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия; Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България; Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България; Мая Викторова от българска асоциация "Диабет"; Лазар Живанкин от Асоциацията на родители на деца с нарушено зрение; Мария Кръстева от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух; Виолета Антонова от Българската асоциация за невромускулни заболявания; Светослав Чернев от Националната организация „Малки български хора”; Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт и Георги Георгиев  от Националния алианс за социална отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови