10% от българите признават, че са дали подкуп за лечение, 5% - на полицаи

OFFNews 25 април 2016 в 18:25 2678 3

Снимка sxc.hu

10% от българите признават, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им. 5% заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (включително и на КАТ), а 3 на сто са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.

Това показват данните от национално представително социологическо проучване, реализирано между 28 март и 5 април сред 1000 респонденти в рамките на собствена изследователска програма на "Екзакта рисърч груп".

1,5 % казват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3 на сто - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи са давали под 1%.

От "Екзакта рисърч груп" уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на ориентир за корупционните практики, тъй като може да се допусне, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата.

2% заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6 % оправдават онези, които дават подкупи.

98 на сто не оправдават искащите подкупи, а 94 процента порицават даващите подкупи.

В същото време обаче едва 10% от респондентите са на мнение, че у нас е много вероятно човек да бъде осъден за корупция, а 77% твърдят, че е малко вероятно това да се случи в България.

Сред политически ангажираните българи, най-често вярват във възможността корумпираните да бъдат осъдени избирателите на РБ и на ГЕРБ. Най-много скептици има сред високообразованите и заможните прослойки от населението, както и сред избирателите на националистическите формации.

65% от респондентите твърдят, че одобряват румънския модел на борба с корупцията и в същото време го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5% го отхвърлят като работещ с аргумента, че "това е политическа репресия". 30% от запитаните не са запознати с румънските практики на борба с корупцията.

43 на сто от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 % смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

3

българин

25.04 2016 в 23:41

"Корупция? Обичам тази дума и всичко е наред приготвиш ли точната сума."

Корупцията е естествен продукт на системата. Никой не желае да променя себе си или системата, всички искат да се борят с ефекта.

А статистиката йм може да се навие на роло до тоалетната. От години, аз като българин знам, че е за кокошка няма прошка, а за крадени държавни милиони - няма закони. Процентната статистика мога и на ум да я сметна. Екзакта Bullsh*t diversion.

13249

2

лекар

25.04 2016 в 20:59

понеже лично ме засяга питам:
в заглавието: "дали подкуп за лечение", в текста : "дали подкуп за решаване на здравни проблеми".
основният здравен проблем на даващите подкуп се нарича болничен лист!!! това не е лечение!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!