Българка от Гърция: Посолството в Атина ни изнудва

Юлиан Христов 17 ноември 2012 в 17:21 21251 16

СНИМКА: ЗОРНИЦА КОЧАНОВА
СНИМКА: ЗОРНИЦА КОЧАНОВА

Българското посолство в Атина се възползва от монополното си положение за издаването на български документи за самоличност, като изнудва българите, които нямат възможност да пътуват до България или да потърсят услугите на нотариус.

Това твърди читателката Зорница Кочанова, която живее и работи в Атина от 2000 година.

Пиша ви, защото с течение на годината съм ставала много пъти свидетел на неадекватно и непрофесионално поведение от страна на Българското посолство в Атина. Предполага се, че Посолството е „късче българска земя“ и трябва да подпомага и защитава българските граждани, улеснявайки тяхното пребиваване, а не да унижава и затруднява и без това трудният им живот.

Посолството ни в Атина обаче явно има не само това за цел, а и да покаже на всички озовали се там и чужди граждани -  гърци, руснаци и т.н., че България е неуслужлива, груба, неграмотна и с тежка бюрократична машина, явно не навлязла още в 20 век.

Освен лошото впечатление, което прави неприветливата обстановка около посолството, Зорница смята, че в посолството са отрязани всякакви възможности за комуникация. Когато човек се появи в посолството, той бива посрещнат от охранител, който не винаги отговаря веднага на позвъняванията на входа.  "Можеш да чакаш повече от час, просто за да попиташ или за да влезеш", пише българката.

Не знам какви са разпоредбите за издаване на пасаван, но от личния ми опит през 2008 година разбрах, че трябва да чакам една седмица, след като вкъщи стана обир и останах без документи. Пасаванът се прави за 1 час точно, разказва Зорница. 

Тя обяснява, че днес процедурата е скъсена с 3-4 дни. Според нея цената за заверка на подпис от 45 евро е пресилена. "Заверка на подпис в Гърция върху документ, написан на гръцки, е безплатна в Центровете за обслужване на граждани, които има във всеки квартал и се извършва за около 3 минути", обяснява читателката.

За тази услуга българите обаче трябва да се простят с 45 евро, а за експресна поръчка от 4 часа услугата струва двойно повече - 90 евро.  

"Това означава също 2 ходения до Посолството. И на тези, които живеят в Атина, пак ще им отнеме 2 работни дни, а тези, които са по островите?", пита Зорница. 

Тя разказва за конкретен случай от 16 ноември, когато отишла в посолството за заверка на подпис и с пълномощно, с което упълномощава адвокатката си в Бълтария да продаде притежаваната от нея идеална част от наследствен апартамент. "Служителката ми обясни, че това пълномощно върви в комплект с две декларации по Закона по ДОПК и Закона за нотариусите, които също трябва да попълня и подпиша. Отговорих ѝ, че декларациите ги имам при адвокатката в България и сега ми е нужно само пълномощното. Отговорът на служителката беше, че консулът няма да го завери. Аз настоях да си платя да услугата и да оставя телефон за контакт и ако не го завери да ми се обадят.

След около час и половина наистина ми се обадиха, за да потвърдят, че консулът е отказал да го подпише заради липсващите декларации, които не съм подписала в посолството. Помолих да говоря с консула и ми казаха да се обадя в централата. Обадих се и говорих с анонимна служителка, която не се представи и след като няколко пъти обясних, че имам въпросните декларации и не разбирам защо трябва да ги плащам пак и то в евро, и че в края на краищата просто искам да удостоверят, че аз се подписвам на пълномощното, което е изготвено от адвокат съобразно законите в България, а не някой друг, тя продължаваше да ми обяснява, че няма да стане", разказва българката.

Тя поискала среща с консула, но ѝ било отговорено, че това може да стане след 10 дни. "След изразеното ми възмущение за късната дата, ми беше отговорено, че консулът липсва и след още по-бурното ми възмущение, че не може хем да липсва, хем да ми отказва да ми завери пълномощното, телефонът беше затворен с трясване. Опитах се да се свържа още няколко пъти, но се включваше автоматично съобщение", разказва още възмутената жена, като уточнява, че това било само прелюдия към следващите премеждия, които я очаквали. 

Кочанова тръгнала към посолството, където се надявала да разговаря с някой служител. Позвънила на служебния вход и близо 15 минути разговаряла със служителка, която отказала да я пусне или пък да говори с когото и да било друг. Служителката отказала и да каже името си. 

Принудих се да се върна на другия вход и в следващите 3 часа чаках служителките, приемащи документи да решат дали да вляза там. През това време минаха 1 грък с преводачка и една жена с 2 деца. Пуснаха ме след като им изтече работното време и принудена от обстоятелствата – тоест изнудена - си попълних декларациите, които вече имам и платих 90 евро, за да ги заверят след 3 работни дни. Загубих си целия работен ден и надеждата, че някой ден нещо в това посолство ще се промени", приключва разказа си Кочанова.

OFFNews ще потърси реакцията на Министерството на външните работи и българския консул в Атина, както за конкретния случай, така и за организацията на работата в българските представителства зад граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

16

Pavlina Lazarova

21.02 2017 в 14:46

Ot pro4etenite komentari,koito datirat ot 2013 g,za sujalenie kum dne6na data 21.02.2017g ne6ata s ni6o ne sa se promenili.Molia kompetentni lica da mi kajat kakvi sa pravata ni v Posolstvoto ,kato bulgari suglasno zakona.Slyjitelite tam s obrazovanie li sa,za6oto na vsi4ki lipsvat purvit 7 godini.Sram i pozor za tiax,a i za men pred gruckata mi advokatka.Vzemete merki,mn Vi molia ,a i iskam da im napomnia,4e tiaxnata zaplata e ot vsi4ki nas,a te ne zaslyjavat dori da se izpuem vurxy tiax.Dano niakoi 4ete vsi4ko tova,no za vseki sly4ai 6e yvedomia i presata.

 
X

Да помогнем на украинските деца!