История с една кола по пътя Белград-Ниш

...или как можете да закъсате сериозно, ако решите да подремнете в колата си в неделя срещу понеделник/Как ме ограбиха в Сърбия

Венци Мицов 24 декември 2021 в 13:08 11265 1

Тази история може да се случи с някой от вас, за това решихме да ви я разкажем.

На 28 срещу 29 ноември дама, чието име ще спестим и условно ще наричаме X, заедно с нейния приятел замръква в съседна Сърбия.

Двамата идват от Франция, където работят и, за да избегнат задръстването, което се образува около Белград, те поемат през алтернативния маршрут Белград – Ниш.

Времето не е добро – вали дъжд, късно е, а двамата наши сънародници са уморени и решават да спрат на една бензиностанция, където да починат.

Бензиностанцията е от големите международни вериги, не е локална. Госпожа X и нейният приятел слизат, хапват нещо и решават да починат известно време в колата, защото са много уморени. Още преди да поспят в автомобила, сякаш забелязват наблизо репатрак, но не му обръщат внимание.

Дрямката продължава не повече от час и половина. В студеното време е трудно да се спи в колата. По някое време жената в просъница сякаш вижда силует на човек, който минава съвсем близо. Но сякаш не му обръща внимание. Когато се събуждат, решават да тръгнат. И тогава приятелят на госпожа Х се опитва да запали колата... И се оказва, че колата не може да запали.

Притеснени, двамата решават, че е паднал акумулатора. Още повече, че вече доста време са стояли на унгарската граница, а и времето е студено. И слизат от колата с цел да потърсят някой, който да им даде ток.

На бензиностанцията откликва човек, който кара микробус. И още преди да стигнат до колата ги предупреждава – „Каквото и да стане, внимавайте“.

Тук с периферното си зрение двамата виждат репатрака – той е там и хората в него започват да се навъртат по наблизо. И започват услужливо да питат – „Какво става, брат? Аз сега ще звънна да питам кой може да помогне!“.

В сцената се намесва и полицейска кола. Полицаите обаче са категорични – ето, има репатрак, той може да ви помогне.

И така, след като нищо друго не помага, а нашите сънародници са в безизходица, те се съгласяват да ги вземе репатракът и да ги закара в сервиза. На въпроса колко ще струва ремонтът, шофьорът на репатрака не дава отговор.

Вече в сервиза нещата се случват бързо. Часът е някъде около 6 сутринта.

На дамата и нейният спътник им правят впечатление няколко неща. Първо – в сервиза няма други автомобили. Второ – има много хора – още трима мъже, две жени и едно малко дете, около 6 годишно. Какво прави толкова малко дете в автосервиз в 6 часа сутринта не става ясно никому, казва госпожа Х.

Качват колата на стент. И за отрицателно време, обикаляйки с таблети и кабели установяват, че повредата е в централния компютър на колата – Ситроен C4 Пикасо.

Следва обаждане по телефона. Което завършва с цената – 750 евро за нов компютър. Плюс още 130 за работата.

Дамата и нейният спътник възразяват, че това са доста пари за подобна услуга и подобна част. Но им е отговорено бързо, че няма как – неделя е, никъде другаде няма майстори и няма кой да потърсят.

В крайна сметка успяват да свалят 100 евро от цената.

Следва светкавична ремонтна акция. Вадят компютъра. Излизат за половин час и се връщат с новия компютър. Дали този компютър е нов обаче или е стария, никой не може да каже. Закачат централния мозък на колата и тя веднага пали. Без да се рестартира, без никакви процедури, които са необходими, когато на кола се закача нов компютър.

Госпожа Х и нейния спътник плащат и поемат към България.

Когато пристигат обаче, тя решава да провери дали не е имало и други подобни случаи.

И когато пише в Гугъл Белград-Ниш, открива, че още наши съграждани са преживяли подобни случаи. И че става въпрос, по твърдения в социалните мрежи и форумите, за схема, при която някой откача един кабел, а после се оказва, че компютъра на колата ви е повреден.

Госпожа Х смята да заведе дело. Като начало да изиска запис от камерите на бензиностанцията, където тя е забелязала силует на човек около колата. Тя възнамерява да изиска и запис от камерата на банкомата, откъдето е теглила пари, за да плати компютъра на колата. На този запис се вижда и един от „майсторите“, който я е придружавал.

А ние ви разказваме тази история само и единствено да знаете и да внимавате, когато нощем шофирате из някой от балканските съседи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2042

1

mZpqLbhtS22Leqp

24.12 2021 в 16:52

При възможност Сърбия се минава само транзит. Преди години фалшиви "полицаи" във влака искаха да ни конфискуват парите като ни взеха паспортите.