Как жителите на китното селце Тешово посрещнаха Трифон Зарезан? (снимки)

Велизар Еремиев 13 февруари 2017 в 19:10 11314 0

С много руйно вино, пищни трапези и кръшни хора отбелязаха празника на виното в село Тешово. Китното селце е разположено в Южен Пирин, в източното подножие на връх Свети Петър. То има пленителен изглед към планина Славянка, а местните жители се славят със своята сърдечност и родолюбие.



Ритуалът, посветен на напитката, тешовалии отбелязаха в събота на 11 февруари, за да могат повече хора да се съберат и вдигнат наздравица за здраве и богата реколта.

Празникът започна с благодарствен молебен и литургия за здраве и берекет, след което местният Трифон ритуално заряза лозница и поля с червено вино, както повелява традицията. Момичета и момчета, от малки до големи, пременени в традиционни народни носии, поведоха празнично шествие по улиците на Тешово, придружени от жители и гости на селцето.

След това тържеството се пренесе на площада, пред прочутия църковен храм „Свети Димитър“, който е гордост за местните жители, и е с важна историческа и архитектурна стойност.

За създаването на празничната атмосфера на тешовалии и техните гости се бяха погрижили кметският наместник Иван Крушовски и членовете на църковното настоятелство към храмовия комплекс „Св. Димитър“. Денят на лозаря бе отбелязан с емблематични песни и хора.

До малките часове на нощта в село Тешово се лееше вино, а в кристално чистия въздух се носеше аромат на домашно приготвени питки, ястия и скара. От богато отрупаните трапези се чуваха възгласите от наздравиците съпътствани с неизменната благословия: "Хайде, нека е берекет и здраве! Да прелива през праговете!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови