Наука от '65-а: Машина проговаря на руски с грузински акцент

OFFNews 14 август 2015 в 12:53 5485 2

Наука от '65-а: Машина проговаря на руски с грузински акцент

Микрофон без проводници, изобретен от съветски учени, електронна машина, която говори на руски език с грузински акцент и пластмасова кула-оранжерия – това са част от научните постижения и изобретенията, които са намерили почетно отразяване във в. „Софийска правда“ през август 1965 година. Изданието е орган на Окръжния комитет на БКП, Окръжния народен съвет и Окръжния комитет на Отечествения фронт – София, припомня Наука OFFNews.

Както може да се очаква, във вестника основно място заемат статии, отразяващи преизпълнени планове в производството и селското стопанство, коментари с гръмки заглавия, които приличат повече на лозунги и саркастични закачки със западния капитализъм.

В карето с научни открития, естествено, на първо място са изброени постиженията на съветските учени. Първото от тях е микрофон без кабел. Ето какво гласи кратката новина:

Ленинградски конструктори са създали микрофон без проводници. Той се побира в малкото странично джобче на сакото. Изпълнител с подобен микрофон може съвсем свободно да се движи по сцената по време на своето изпълнение.

Друго постижение на съветската научна и конструкторска мисъл е направено в общосъюзния научноизследователски институт по радиоразпръскване и акустика „А. С. Попов“. Там е създаден малогабаритен транзисторен радиоприемник, наречен „Спорт“. „Корпусът му е от цветен, издръжлив на удари полистерол, и е лишен от какъвто и да е изпъкнал детайл: копчетата за настройка и регулиране на приемника са поставени във вдлъбнати гнезда. Неговите батерии работят непрекъснато 100 часа“, показват техническите характеристики на радиоприемника.

И още:

Нов мотоциклет „Ракета“ е създаден от ижевските конструктори под ръководството на инж. В. Коробейкоников. Мощността на мотора е 25 к.с. „Ракета“ е много удобен за управление и на упътване.

„Софийска правда“ държи и на любопитните новини в науката. Ето как е отразено и обяснено „проговарянето“ на машина на руски език с грузински диалект:

Съветският вестник „Неделя“ съобщи в последния си брой една любопитна подробност. Електронната машина на лабораторията по експериментална фонетика на Института по езикознание към Академията на науките на Грузия, която е обучена да „произнася“ грузински думи и фрази, при настройването ѝ на руски език през тази седмица е „заговорила“ с характерен грузински акцент! В случая изключението е потвърдило правилото. Синтезирането на звуковете и думите се извършва в машината в съгласие с фонетичния строеж на грузинския език – именно това обяснява и нейния „акцент".

Въпреки всичко, западната научна мисъл също намира, макар и малко, място в карето на последна страница. Става въпрос за оранжерия от пластмаса, построена от „Байер“ - фирма от вражеската Германска федеративна република:

Научноизследователският отдел на фирмата за анилинови бои, средства за растителна защита, пластмаси и медикаменти „Байер“ (ГФР) е завършил съоръжаването на „първата изцяло пластмасова оранжерия в света“. Огромната кула на оранжерията се издига в двора на фирмата в Леверкузен.

Тя е снабдена със специална климатична инсталация и е направена изяло от прозрачни пластмасови елементи. Висока е 23 метра.

Оранжерията има диаметър 4 метра и е така наситена с автоматични устройства, че за всички растения, отглеждани в нея, са достатъчни грижите на само един работник.

На снимката се вижда общият план на тази кула-оранжерия на фона на административната сграда на „Байер“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!