2 от най-абсурдните комунистически паметници са в България (снимки)

ОFFNews Последна промяна на 30 април 2015 в 15:09 115590 30

Паметникът на Бузлуджа отвътре.
Паметникът на Бузлуджа отвътре.

Популярният американски сайт за бизнес и технологии "Бизнес инсайдър" публикува класация на най-абсурдните социалистически паметници, които все още се издигат. В нея страната ни държи една от челните позиции с цели 2 монумента - този на Бузлуджа и „Създатели на българската държава“ в Шумен.

Паметникът на революцията в Хърватия е абстрактна скулптура, посветена на хората от Мославина, били се по времето на Втората световна война.

Снимка: Wikimedia

Сградата по-долу първоначално е изпълнявала функцията на Министерство на магистралите в Грузия, докато в момента помещава в себе си централната банка.

Снимка: Matt Bateman, Flickr

Подобният на летящата чиния огромен духовен дом на Българската комунистическа партия се извисява на връх Бузлуджа.

Снимка: KamrenB Photography, Flickr

Хотел "Форум" в Краков, Полша, е друг пример, че комунистическите архитекти през 70-те години просто не са могли да се въздържат от издигането на грозни сгради на някакво разстояние от земята.

Снимка: Wikimedia

Македониума е паметник, построен през 70-те години на миналия век, за да ознаменува бунта срещу османското владичество в началото на 20 век.

Снимка: vesnamarkoska, Flickr

Тази огромна изоставена сграда от 1981 г. в Молдова някога е била цирк.

Снимка: Wikimedia

„Създатели на българската държава“ в Шумен е построен през 1981 г. Той представлява странна гигантска бетонна скулптура, силно повлияна от кубизма. Композицията е по идея на Крум Дамянов, чиято статуя на "Орфей" отскоро краси и метрото при летището на София.

Снимка: Leon Hart, Flickr

Тази почивна станция в Украйна съчетава 2 късносоциалистически архитектурни течения - строенето на неща на няколко метра от земята и проектирането на сгради, които по някакъв начин напомнят на НЛО-та.

Снимка: Wikimedia

Сградата на радиото в Братислава, Словакия, е отнела 16 години, за да се построи - най-вече защото е обърната наопаки.

Снимка: Wikimedia

Руският държавен научен център за роботика и техническа кибернетика в Санкт Петербург прилича съмнително на сатанински храм.

Снимка: Aleksandr Zykov, Flickr

Авторът на паметника в Хърватия е построил още едно грозно чудо, този път в Босна. Сегментите на творбата трябва да символизират тъмнината и светлината.

Снимка: Wikimedia

Дизайнът на киевския хотел "Салют" от 1984 г. е на Аврам Милетски и както предния украински участник в класацията излъчва усещане на нещо космическо.

Снимка: Wikimedia

От изданието отбелязват, че за съжаление някои от най-впечатляващите сгради никога не са били построени - като високия 500 метра Дворец на революционните съвети, чийто строеж е бил замразен заради ВСВ, но никога не е размразен.

Снимка: Wikimedia

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2015 в 08:45

Да дойдат сега да видят и новодемократичната архитектура и мутробарока. Почто всичко е.криво, асиметрично и с причудлива форма. А иначе за онова време Батето казваше на"демократите":това, което ние сме построили, вие не можете да.смогнете.да.го боядисате.

02.05 2015 в 11:52

Business Insider да си гледа бизнеси да не се занимава с неща, които не разбира. Почти нито една от показаните творби не заслужава такава сурова критика. По-скоро те са постижения - архитектурни и скулптурни. Арх. Л. Попов

01.05 2015 в 16:22

тея работи са прояви на българския творчески дух, комунизмът има малко общо.

в момента се правят не по-малко абсурдни халтури, хем комунизъм няма от десетилетия.

проблемът е недостатъчното старание, не строя.

01.05 2015 в 11:42

Пренебрегнат несправедливо е "Националния дворец на културата" (НДК) в София. Първото чувство, което създава у хората е подтиснатост от нещо извънземно, което по неизвесни причини е кацнало на това место.

01.05 2015 в 03:03

...аиде сега и модерация на коментара ми...

01.05 2015 в 02:59

...архитектурата на комунизма ...поне някои от сегашните демократи да бе сътворил нещо подобно-то само хотели...тия дни гледах по RTL филмче за Бузлуджа...срам ме е че съм с Бг лична карта...така да изоставят тов"странно UFO" както бе цитирано...такъв хотел можеше да си спретне някой там от парламента...

30.04 2015 в 23:23

Обущарю, съди само за обувките (ne sutor supre crepidam - не съди над сандалите)...

30.04 2015 в 22:24

Аз също не разбирам журналистите пишещи подобни глупави статии. Особено, като не си пишат даже и имената. В крайна сметка не може да слагаш категории като "грозна" и "абсурдна" при положение че това е малко или много изкуство и в своето естество изкуството не е универсално, а субективно.

Не казвам, че всички от посочените примери ми харесват, но според мен трабва да се уважават.