Хората гласуваха Плутон отново да бъде планета

ОFFNews 04 октомври 2014 в 15:14 15631 10

Плутон.
Плутон.

Плутон може отново да бъде категоризиран като планета, след като през 2006 г. Международният астрономически съюз постави условия кое космическо тяло се счита за планета и кое не, съобщи "Индипендънт".

Причината Плутон да бъде извадена от списъка с 9 планети в Слънчевата система и да бъде определена като планета джудже беше, че тя е твърде малка и няма достатъчно силно гравитационно поле, като по този начин в системата ни останаха планетите Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Решението не бе посрещнато добре от обществеността. Някои аматьори звездобройци и професионални астрономи сметнаха, че решението е субективно, а не обективно. Центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" написа в обръщение към медиите, че "овошка джудже все още си е овошка, както и хамстерът джудже пак си е малък хамстер".

Наскоро обаче центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" реши да направи нещо по въпроса и организира дебат за ползите и минусите от това Плутон отново да бъде определена за планета, като остави публиката да гласува. Резултатът беше красноречив - Плутон е планета.

Дискусията се въртеше около изискванията на Международният астрономически съюз за това кое е космическо тяло е планета:

- да е в орбитата около Слънцето;
- да е кръгло или почти кръгло;
- да е доказало, че е "разчистило квартала" около орбитата си, тоест да е гравитационно доминиращото образувание в района си.

Плутон беше отстранена от почетния списък, тъй като не отговаряше на последното условие да е "най-големият бабаит в махалата". Радиусът на Плутон е около 750 мили, което е по-малко от 20% от радиуса на Земята. Плутон може да бъде обиколена със самолет за по-малко време, отколкото можете да стигнете от Вашингтон до Хаваите.

Оуен Джинджрич защити планетарния статут на Плутон, като каза, че "планета" е културно дефинирана дума, която се променя с времето". Българинът Димитър Съселов, който е професор в Харвардския университет и директор на харвардската инициатива „Извори на живота“, представи екзопланетната научна гледна точка върху нещата.

Съселов изтъкна, че освен всичко останало критерият за това нещо да бъде определено като планета е то да се върти около Слънцето, което изключва всички космически тела извън нашата Слънчева система, наречени "екзопланети". Той предложи алтернативна дефиниция, че планетата е "най-малката сферична буца материя, която се е оформила около звезда или звездни останки". Това предложение откри много нови възможности, една от които явно беше Плутон да се върне в редиците на планетите.

Когато се стигна до гласуване, определението на Съселов победи. Това, разбира се, не означава нищо официално, но е начало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!