Хората гласуваха Плутон отново да бъде планета

ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2014 в 15:14 14069 10

Плутон.
Плутон.

Плутон може отново да бъде категоризиран като планета, след като през 2006 г. Международният астрономически съюз постави условия кое космическо тяло се счита за планета и кое не, съобщи "Индипендънт".

Причината Плутон да бъде извадена от списъка с 9 планети в Слънчевата система и да бъде определена като планета джудже беше, че тя е твърде малка и няма достатъчно силно гравитационно поле, като по този начин в системата ни останаха планетите Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Решението не бе посрещнато добре от обществеността. Някои аматьори звездобройци и професионални астрономи сметнаха, че решението е субективно, а не обективно. Центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" написа в обръщение към медиите, че "овошка джудже все още си е овошка, както и хамстерът джудже пак си е малък хамстер".

Наскоро обаче центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" реши да направи нещо по въпроса и организира дебат за ползите и минусите от това Плутон отново да бъде определена за планета, като остави публиката да гласува. Резултатът беше красноречив - Плутон е планета.

Дискусията се въртеше около изискванията на Международният астрономически съюз за това кое е космическо тяло е планета:

- да е в орбитата около Слънцето;
- да е кръгло или почти кръгло;
- да е доказало, че е "разчистило квартала" около орбитата си, тоест да е гравитационно доминиращото образувание в района си.

Плутон беше отстранена от почетния списък, тъй като не отговаряше на последното условие да е "най-големият бабаит в махалата". Радиусът на Плутон е около 750 мили, което е по-малко от 20% от радиуса на Земята. Плутон може да бъде обиколена със самолет за по-малко време, отколкото можете да стигнете от Вашингтон до Хаваите.

Оуен Джинджрич защити планетарния статут на Плутон, като каза, че "планета" е културно дефинирана дума, която се променя с времето". Българинът Димитър Съселов, който е професор в Харвардския университет и директор на харвардската инициатива „Извори на живота“, представи екзопланетната научна гледна точка върху нещата.

Съселов изтъкна, че освен всичко останало критерият за това нещо да бъде определено като планета е то да се върти около Слънцето, което изключва всички космически тела извън нашата Слънчева система, наречени "екзопланети". Той предложи алтернативна дефиниция, че планетата е "най-малката сферична буца материя, която се е оформила около звезда или звездни останки". Това предложение откри много нови възможности, една от които явно беше Плутон да се върне в редиците на планетите.

Когато се стигна до гласуване, определението на Съселов победи. Това, разбира се, не означава нищо официално, но е начало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2015 в 21:11

Съгласен съм, че Плутон е планета. Някой загубен я извади от списъка през 2006 г. Още от древността винаги Плутон е бил и ще бъде планета. Важно е не големината, а дали обикаля по някаква, дори да е изметната орбита около Слънцето. В хороскопите и изчисленията винаги е имало място за Плутон. А какво ще стане, ако се открие някаква по-отдалечена планета след Плутон,както се предполага засега, че съществува. Древните хора в областта на астрономията са билимного напред, например откритите късни Уран, Нептун и Плутон са ги знаели още вавилонците.

09.07 2015 в 15:48

Очаква се Международният астрономически съюз да отмени законите на Кеплер, а по-късно да променя и природните закони.Кой за каквото учил!?

06.10 2014 в 00:42

- да е в орбитата около Слънцето;
- да е кръгло или почти кръгло;
- да е доказало, че е "разчистило квартала" около орбитата си, тоест да е гравитационно доминиращото образование в района си.

Значи извън Слънчевата система няма планети. Колко тъжно.. значи няма и извънземни.
А какво е това гравитационно доминиращо образование? Да подскажа? Това е образованието на голяма част от сегашните ''журналя''.

04.10 2014 в 22:53

Ако можеше - вече щеше да се е. И щеше да се е надул докато очиства пояса на Куипер достатъчно, за да се захване с облака на Оорт. Не да ги оставя на Юпитер и Слънцето. А той не е успял.
Той вероятно наистина е само едно, от много подобни тела в оня затънтен край. Парчета от несъстояла се гигантска каменна планета. Свръхголям астероид. Но щом исторически беше планета - можеше и да си остане наужким, и като паметник на успехите на ранната наблюдателна астрономия.

04.10 2014 в 22:38

И сега Плутон като вземе да се възгордее...

04.10 2014 в 21:53

Размерът на Плутон, за съжаление, не е измерен с точност до сантиметри. Но се работи по въпроса. Засега е твърдо установено, че е забележимо по-малък от Меркурий и освен това многократно по-лек.

Традиционно, както и при други въпроси, решени с гласуване, резултатът е калпав. Поради което в науката демокрацията се практикува ограничено и не за важни въпроси.

Ако решим да въведем списък от планети, добре - ама това е администрация, а не наука. Ако търсим определение - няма смислено определение, което да включва Плутон и да не включва още много обекти.

04.10 2014 в 19:59

Каролинче, да беше погледнала поне Wikipedia, преди да се изцепиш:
Меркурий - 4879,4 km
Плутон - 2 390 km

04.10 2014 в 19:07

Плутон е по-голяма от Меркурий, макар и с няколко сантиметра, но втората още се води за планета, нали така? Не виждам защо Плутон да не се включи отново в списъка с планети. Много добра статия!

04.10 2014 в 17:33

Ми, то май баш нещо такова е и станало ...(((

04.10 2014 в 15:27

"Хората гласуваха" - така сте го написали, че все едно бай Иван, Петкан и т.н са го гласували, аре да се стараете малко повече