Зрелостниците с право на тапия, разширяваща достъпа им до университетите

Александра Маркарян 10 февруари 2023 в 16:00 3372 0

Ученици чакат да влязат в училище, за да положат държавния си зрелостен изпит.

Снимка БГНЕС/Зара Русева, архив

Ученици чакат да влязат в училище, за да положат държавния си зрелостен изпит.

От тази година зрелостниците ще имат право на още един вид документ, разширяващ достъпа им до университетите у нас. Те ще могат да се явят на допълнителна матура по предмет, който са учили като общообразователен, а не като профилиращ в училище. Ако знанията им покажат, че са на второто по-високо ниво, те ще получат удостоверение, което ще ги валидира. То ще може да послужи пред висшите училища у нас при кандидатстване.

Правото им се дава от предстоящата изпитна сесия през месеците май и юни 2023 година. То бе въведено с промени в Закона за предучилищното и училищното образование, напомни днес Министерството на образованието и науката.

Така дори някой да е избрал дадени учебни предмети като профилиращи в гимназията и впоследствие да се е преориентирал, избирайки друга област за професионална реализация, да има възможността да получи документ за това отделно от дипломата за средно образование.

Дванадесетокласниците ще могат да се явяват на допълнителна матура за удостоверение по всички предмети, по които се провеждат държавни зрелостни изпити (ДЗИ) за профилирана подготовка, а именно: чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски; математика, информатика; информационни технологии; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизации; география и икономика; предприемачество; музика,; изобразително изкуство и философия. Ще имат право на изпит за валидиране и по предмета на първата задължителна матура - български език и литература.

Желаещите трябва да подадат заявление до началника на съответното регионално управление на образованието.

Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит – до 21 февруари.

Задължителните ДЗИ за учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, полагат задължителен ДЗИ по български език и литература и задължителен ДЗИ за придобиване на професионална квалификация.

Матурата по български език и литература ще се проведе на 19 май 2023 г.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит, както и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация е на 23 май 2023 г.

Изпитите започват в 8:30 часа.

Конкретните дати за полагане на допълнителните държавни зрелостни изпити предстои да се утвърдят след обобщаване на подадените заявления и изтичане на едномесечния срок за обществени консултации, уточнява МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки