Зимните гуми са задължителни от днес до 1 март

OFFNews 15 ноември 2017 в 11:26 9337 1

Зимните гуми са задължителни от днес. Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март е задължително използването на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm, припомня МВР. 

За да бъдат намалени произшествията на пътя, Пътна полиция при ГДНП отново припомня седемте важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва. Пътното превозно средство трябва да е технически изправно, за да не бъде спряно от движение до отстраняване на неизправността. 

Велосипедът трябва да е с изправни спирачки и звънец. Глобата е между 20 и 150 лв. 

Ако чистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС. Глобата е 150 лв.

Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март.∙ Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС.
Глобата е 50 лв. Забранено е движението с гуми с шипове; Вериги за сняг се използват, само когато пътните условия изискват това. Глобата е до 20 лв.

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв. Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв. 

Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш обезопасителен триъгълник; аптечка, пожарогасител и  светлоотразителна жилетка. Глобата е до 20 лв. 

За зимата е препоръчително в МПС да имаш Антифриз; резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла; вериги за сняг; достатъчно гориво;зарядно за акумулатор; въже за теглене; одеяло и др.

Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка. Глобата е до 20 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови