"Живеем не в "Студена война", а в “Горещ мир”

ОFFNews 24 юни 2015 в 21:38 4773 1

Ген. Михо Михов.

„Връщането в условията на „Студената война“ е невъзможно. Светът днес е много динамичен. Глобализацията не върви с очакваните темпове, виждаме, че има държави с нови граници, разделението на двуполюсен модел не може да се повтори. Бих казал, че по-скоро живеем в условията на „Горещ мир“.

Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов, като допълни, че ще поиска да се срещне с Борисов по въпроса за въздушната отбрана на България.

„Това за мен е голям срам! Със 100 годишна авиация, дала принос за световната авиация, да се обърнем за помощ за опазване на въздушното ни пространство към нашите съюзници. В момента се водят разговори с полски представители за поддръжка на нашите самолети, но не би следвало да зачеркваме и руската страна. Ние бихме удържали още няколко години охраната на въздушното ни пространство с налична бойна техника, но стартът, мандатът на министъра на отбраната от министъра на финансите трябва да се даде, за да започнат преговори и бих ги посъветвал: не изолирайте вида въоръжени сили, който страда най много. Не бих казал, че сухопътните войски и флотът нямат проблеми, но първият лош прецедент ще бъде България да не може да реши въздушната си отбрана, на своята страна и на алианса“, заяви ген. Михов. 

Според него заседанието на правителството на 24 юни в отсъствието на министъра на отбраната правилно е отложило решаването на това какъв да бъде типът самолети, за който да се даде мандат за преговори, но такова решение трябва да бъде взето възможно най-скоро.

„Моята теза винаги е била повече НАТО в България, чрез по-боеспособни съединения на българската армия. Но явно, че с този бюджет на БА, ние не бихме били надежден партньор на алианса и по линията на стратегията (Лисабонската стратегия бел.ред.) и решението в Уелс. Хората се притесняват, но това което четем за 250 танка и няколко стотици, може би, бойни машини на пехотата, аз не считам, че е съезмеримо със стратегически или оперативен размах. По-скоро това са тактически ходове, които преследват дипломатически или тактически противопоставяния в широкия Черноморски басейн и по на север“, посочи ген. Михов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови