Жители на Черноморец ще връщат старото име на града с референдум

OFFNews 11 май 2014 в 13:14 4162 0

Черноморец

Снимка Уикипедия

Черноморец

Референдум на 15 юни ще реши дали Черноморец ще запази името си или ще се прекръсти на „Свети Никола“, съобщи „Нова ТВ“.

Жителите на Черноморец почитат Свети Никола за покровител на морското градче. Това е основната причина за желаната промяна в името на града. Светецът е свързан и с историческото наследство на селището.

Легенда разказва как преди много години гръцка гемия се разбила в скалите край Черноморец. Оцелелите моряци доплували до брега върху дървените останки от кораба. Когато стъпили на брега видели, че една от тях всъщност е икона и така селцето „Св. Никола“.

С идването на комунизма в България по съветски образец всички населени места с имена на светци сменят названията си. Така през 1951 г. „Св. Никола“ става село Черноморец. От 2009 г. с решение на Министерски съвет Черноморец приема статут на град.

Според данни на Националния статистически институт населението на Черноморец към 31.12. 2013 г. е 2064 души. За да бъде легитимен референдумът, на 15 юни трябва да гласуват не по-малко то 1116 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика