НИМ разкри древно подводно селище край Черноморец

11 септември 2012 в 11:39 2682 0

Открито подводно селище край Черноморец С. Снимка  доц. д-р Иван Христов
Открито подводно селище край Черноморец С. Снимка доц. д-р Иван Христов

Експедиция на Национално историческия музей разкри древно подводно търговско селище край залива Вромос до Черноморец.

Откритието е било направено по време на подводна експедиция в западната акватория на нос Акса, започната от НИМ през септември. 

Новооткритият обект се намира до непресъхващ извор. Археолозите приемат, че това е древно тържище (емпорион), където са разтоварвани от морето малки кораби, с товар, предназначен за селищата на полуостров Свети Никола (днес в района на Черноморец).

Откритите десетки цели средновековни тухли са доказателство, че обектът е многослоен. Явната приемственост на залива и в наши дни го прави значим и дава преспективи за бъдещи проучвания.

Екипът се опитва да установи връзката на новооткрития подводен обект с обекта, който е разположен в границите на действащо военно поделение на противовъздушната отбрана. Откритите там ценни епиграфски паметници през 80-те години бииха дали информация за историята на Черноморец.

Подводната експедиция стана известна с археологическите разкрития на екипа на доц. Д-р Иван Христов, който си сътрудничи с 8 водолази и инструктори по леководолазно дело. Флотилията” на експедицията се състои от две специално съоръжени за експедицията лодки.

При подводните си издирвания екипът откри огромно количество строителна и битова техника. Най-ранни са гръцките амфори от V в. пр. Хр. Следват плоски коринтски керемиди от Елинистическата епоха (IV-III в. пр. Хр.), както и ранноримски амфори от I-II век. Открити са и цели съдове, животински кости и каменни блокове от зидове.

Екипът на доц. Христов работи и върху друг обект- древен кей, разположен край крепостнара стена на Акра. Взети са проби от дървена конструкция, разположена на дълбочина от 3 метра, за да се установи в Германия приблизителната датировка на обекта.

Старогръцки оловен щок и цяла средновековна амфора от XI век са изключително важни находки, тъй като са широко разпространени из цялото Средиземноморие и Черно море.

Това е втората подводна експедиция на НИМ по Южното Черноморие след тази на проф. Божидар Димитров. Тя се провежда в рамките на програмата за прочуване на историята на нос Акра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови