Жители на 4 села блокираха неремонтирания от 40 г. път за пристанище Сомовит

OFFNews 12 април 2018 в 16:47 3246 0

Жители на четири села в област Плевен блокираха пътя за пристанище Сомовит за около час днес.

Те излязоха в знак на протест срещу лошото състояние на 16-километровия второкласен път PVN II-11. Участъкът от село Милковица, през с. Долни Вит и с. Сомовит до разклона за Никопол при с. Черковица не е ремонтиран от 40 години. Цялата отсечка е с дупки, някои от тях са с диаметър над 2 метра и дълбочина над 25 см. Има участъци, на които изцяло липсва настилка. Заради трусове от тежкотоварните автомобили по лошия път са с напукани стени и паднали мазилки около 200 селски къщи. Има реална опасност от тежки инциденти. Пътят е опасен, но е единствена връзка на жителите на селата Милковица, Долни Вит и Сомовит с общинския и областния център, единственият, по който до хората стигат общественият транспорт, колите на спешна помощ, пожарната и социален патронаж, ученическите автобуси.

Проблемът засяга около 4 000 души - жителите на околните селища, които сигнализират не от днес за проблема. Днес те излязоха на протест не само заради окаяния път, а и заради липсата на адекватност у институциите, издържани с данъците им. А към тях на пътното платно се присъединиха двама кметове - на Гулянци - Лъчезар Яков, и на Милковица - Иван Александров.

При тях днес дойде директорът на Областното пътно управление инж. Ивайло Денчев, който вече обеща ремонт. Имало готов технологичен проект за 10-километров участък и били осигурени 4 млн. лева. Двете страни договориха среща утре, на която протестиращите ще видят проекта и ще решат дали ще продължат с гражданското си неподчинение до 17 април, каквито бяха първоначалните им планове.

През март местна инициативна група се обърна с молба до министъра на регионалното развитие, агенция "Пътна инфраструктура", областното пътно управление и областния управител на Плевен да вземат мерки. Писмото бе подписано от 1632-ма души. От община Гулянци също преди това са сигнализирали нееднократно.

Уви, трябваше да се стигне до протест и блокада, за да се даде обещание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!