Жица и бутилка = "умен" светофар в София

Антония Чорева 10 юни 2016 в 17:40 11462 1

Снимка Спаси София

В София пуснаха нови „умни“ светофари, които вече са поставени на доста места. „Умни“, така ги наричат от Столична община, защото улеснявали трафика и давали предимство на пешеходците. Софиянци обаче ги наричат умни“ по съвсем други причини и изцяло в ироничен смисъл.

Такъв „умен“ светофар е много“умно“ свързан с електрическата мрежа, за да заработи на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“ (виж снимката).

Новият светофар не просто не е „умен“, а е и доста опасен. Той е свързан с оголени кабели към електрическия стълб, а свръзката между двете е пластмасово шише - неподражаема иновативна българска технология.

Проблеми дават и бутоните на новите „умни“ светофари. Уредбата има един бутон, който задължително трябва да се натисне, за да светне зелено, в противен случай пешеходецът има да чака.

Бутоните обаче също дават проблеми, защото на някои места в София вече има такива светофари с неработещи бутони. Какво прави пешеходецът тогава?

На телефон 0700 10 251 гражданите могат да подават сигнали, свързани с проблеми със светофарната уредба в столицата. Предполага се, че от общината ще ги оправят.

До края на 2016 година се предвижда в София да има завършени 160 модернизирани светофарни уредби от този тип, но се надяваме Столична община да вземе мерки, за да може новите уредби да отговарят поне на името си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!