Quantcast

Умни светофари ще пускат автобусите в столицата

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2014 в 10:23 6059 4

Светофари, снабдени със специални модеми, ще се грижат колите на градския транспорт в София да се движат по график, съобщава "Преса".

Новите "умни" светофарите ще бъдат монтирани на 20 от най-натоварените кръстовища в столицата и ще бъдат регулирани така, че да осигуряват по-бързо преминаване на автобусите, тролеите и трамваите.

На тях ще бъдат монтирани специални модеми, които ще са свързани с джипиес система с бордови устройства, с които ще бъдат оборудвани 750 превозни средства.

"Има разписание, по което се движат всички коли. Джипиес системата на градския транспорт следи дали са в график или не. Ако автобусът или трамваят закъсняват и попаднат в задръстване на едно от тези 20 кръстовища, бордовото им устройство подава сигнал към модема на светофара и той ги пуска веднага да преминат. Ако тролеят е в график - ще стои и ще чака заедно с всички останали коли, докато светне зеленото, защото, ако го пусне по-рано, ще започне да изпреварва графика си", разясни заместник-кметът Любомир Христов.

"Умни" светофари ще има на кръстовището на Орлов мост, както и други 19 по булевардите "България", "Прага", "Цар Борис Трети", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", "Александър Малинов", "Сахаров", "Яворов", "Дондуков", "Никола Петков", "Васил Левски" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Очаква се с въвеждането на светофарите с модем задръстванията да намалят с 20% задръстванията, а преминаването ще става от 5 до 8 пъти по-бързо.

Сега заради многобройните задръствания колите на градския транспорт закъсняват от 3 до 10 минути всеки ден.

Вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта. Очаква се такъв да бъде избран до Коледа и от началото на новата година да започне монтирането на устройствата.

Изграждането на "умните" светофари е част от Проекта за интегриран градски транспорт за 61 млн. евро, който се финансира по ОП "Регионално развитие".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2014 в 23:04

skipper, мязаш на поредния недоволен пешеходец който си пресича дето му скимне.

Първо не забравяй че магазините имат работно време.
Второ дори и да дойде доставчика с бирата/дрехите и др. КОЙ ще приеме стоката? Кой ще плати? Мислиш ли си че ще седи някой специално да чака доставката до 6 сутринта?

Тоя магазини за парцали и чепици не са денонощни кат лафката или кинкито.

П.п. Работя в ресторанти като снабдител и достатъчно ядове имам дневно време да зареждам трите обекта и да търча междувременно по банки и офиси за кетъринг че да го мисля някоя си недоволна лелка или някой живеещ природосъобразно хранещ се с треви и плевели че не му изнася да си върша работата дневно време. Вози се на градския и си дупчи билета. Ако не загряваш ти и другите ти себеподобни овце и ние гадните професионално работещи шофьори, храним деца и семейство.

А иначе един пич спомена... нас шофьорите кучета ни яли... цял ден се разправяме с овце дето си пресичат където и както им харесва... моторджии донори... велосипедисти с предсмъртни желания по Цариградско и бул. България... абе шоуто пълно. Ама иначе шофьорите такива онакива.. докато овцете и самоубийците не разберат че ние не караме железа по 15кг. положението ще е такова. Ще има бели и смърт.

И ушаците по-яко да глобяват овце е тва е моето желание не мене да ме рекетират че съм влезнал на Графа (отсечката между "Попа" и/или "Гарибалди") с буса и едва ли не враг на народа..

13.10 2014 в 15:50

Очаква се с въвеждането на светофарите с модем задръстванията да намалят с 20% задръстванията, а преминаването ще става от 5 до 8 пъти по-бързо. - много задръствания?


По същество: супер е идеята, но ако бъде в комбинация с повече велоалеи и възможност за наемане на колела. Смяна на регулировчиците и чичковците в кабинките по крастовищата с компютъризирани системи като в Лондон - центъра за градска мобилност не пуска само градския транспорт, а пуска целия трафик според натовареността.

Не чакаш по 2 мин на празно кръстовище и не пуска по 15 секунди опашката от 30 коли.

Иначе основното е ограничаване на достъпа на автомобили в централните части! Зареждане на магазини и събиране на боклук споконо може да става вечер след 22:00ч до 06:00 сутринта!

И задължително подземни паркинги и сгради-паркиниги и пълна забрана за паркиране по улиците! Така изведнъж ще се увеличат със 100% пространствата за движение на колите, велосипедисти, инвалиди, бягащаи, ролери, майки с деца и колички и т.н.

Но това в един по-добър свят!

И не за 60 млн. евро !!

13.10 2014 в 15:27

60млн евра за 20 светофара, които съм сигурен че няма и да работят като хората, е*ати измамата! Това може да се направи само за няколко хиляди лева!

13.10 2014 в 15:11

А шофьорите? Кучета ги яли? За тях - дупки и винетки, общински данъци? Няма да се кача на рейс! Тръгвайте си от столицата[email protected]