Здравната каса и лекарите все пак подписаха рамков договор

OFFNews 29 декември 2014 в 14:32 2740 0

Подписан беше Национален рамков договор между ръководството на Здравната каса и Лекарския съюз на извънредна среща днес, на която присъства и здравният министър Петър Москов.

Миналата седмица управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова от името на председателят на Надзорния Съвет Кирил Ананиев (зам.-финансов министър) заяви, че няма да се подпише Националният рамков договор.

Причината е, че от Лекарския съюз са настоявали за по-високи цени за някой медицински дейности.

От Българския лекарски съюз (БЛС) пък поискаха оставката на Надзорния съвет на касата и обявиха, че ще съдят НЗОК, защото решението да не се подписва договорът е взета на нелегитимно заседание.

За първи път имаме пълноценен ангажимент и на двете страни след договорени взаимно отстъпки за това, че от една страна са гарантирани обемите за пациентите, а от друга страна цените, които иска Лекарския съюз за лекарите и сестрите, коментира след срещата Петър Москов.

По думите му бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван и за това и двете страни са поели своя ангажимент.

"Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на касата и Българския лекарски съюз ще направят корекции", уточни здравният министър.

Предстои да се одобрят бюджетите на всички районни здравноосигурителни каси за дванайсет месеца, а те ще одобрят целогодишния бюджет на изпълнителите на медицинска помощ.

Всеки месец НЗОК ще следи тези бюджети, а на три месеца ще се извършва регулация - ако се увеличи обема на дейностите, ще се коригират цените. Ананиев увери, че няма да има намаляване на броя на направленията за пациентите.

„За мен най-важното е, че за първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година, посочи той. От наша страна беше направен компромис за даване на определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които трябваше да бъдат коригирани”, коментира председателят на Надзора на касата Кирил Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews