Завишени нива на азотен диоксид в 19 от общо 27 точки в София през миналата година

OFFNews 10 май 2022 в 08:50 1308 0

В 19 от общо 27 избрани точки за изследване в София замърсяването на въздуха е над законовата норма, сочи доклад на екологичното сдружение "За Земята" за 2021 г. Отчетено е разминаване между официалните данни за нивата на азотен диоксид и реалната ситуация в различни части на града.

Според сдружението една от причините за това е, че автоматичните измервателни станции са поставени в неподходящи райони на града и в несъответствие на Директивата за качество на атмосферния въздух. "По този начин системата за мониторинг на качеството на въздуха подценява обективното замърсяване с азотен диоксид", коментираха от "За Земята" пред БТА.

Те обръщат внимание, че вдишването на въздух с висока концентрация на азотен диоксид води до здравословни проблеми като кашлица, астма и др.

В доклада си "За Земята" отправят препоръка за преоценка на разположението на станциите от Изпълнителната агенция по околната среда и Министерството на околната среда и водите. Еколозите призовават и за спешни мерки от страна на Столичната община за намаляване на замърсяването с азотен диоксид в София:

"Те трябва да са насочени към намаляване на употребата на моторни превозни средства с приоритет към ограничаване на най-замърсяващите такива. Трябва да бъдат осигурени и насърчавани възможностите за устойчива мобилност за всички възрастови групи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови