Заведения в Благоевград се оплакват от полицейски тормоз над клиенти и управители (видео)

OFFNews 20 септември 2021 в 08:13 3804 2

Ричард Алибегов

Снимка БТА/Христо Касабов

Ричард Алибегов

Управители на благоевградски заведения се оплакаха от полицейски тормоз клиенти в имейл до медиите, изпратен снощи.

"На полицейски терор са били подложени в съботната вечер клиенти, собственици и управители на заведения в Благоевград", пише в съобщението от членове на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те прилагат и клип за доказателство.

Авторът му, чието име от двете организации не разкриват по негово желание, е цитиран да казва:

"При нас, в Благоевград, е тежко. Излизат десетки полицаи в петък и събота. Имаше акция този уикенд - НАП, полиция, Инспекция по труда, митници, пожарна, общинска полиция. Ходят нощно време по улиците на Благоевград, бият хората и ги арестуват. Има вечерен час според тях и след 23:00 да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23 ч, пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре".

Кадрите не са подходящи за лица под 18 г.

От асоциацията и сдружението заявяват, че членовете им обявяват гражданско неподчинение "срещу неефективните и дискриминационни марки за борба с COVID-19".

"Ние сме готови да понесем нашата отговорност, но полицейският произвол срещу български предприемачи и клиенти на заведенията няма да търпим и да приемем!" - декларират те и настояват незабавно старши комисар Георги Кандев да бъде дисциплинарно уволнен от ръководния пост в Областната дирекция на МВР в града.

Адвокати подготвят искове срещу отговорните лица - твърдят още от двете организации. Очаква се днес да бъдат подадени сигнали до МВР и прокуратурата.

"Ще продължим да пазим правата си и няма да позволим гавра с бизнеса ни, препитанието на нашите служители и клиентите ни!" - пишат те.

Тази сутрин Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията допълни пред Нова тв, че описаното в сигнала се случва от две седмици и включва заплахи към клиенти, собственици и управители.

"Имаме сигнали и от през деня, че им се звъни и са заплашвани да не отварят. Знаете, че имаше заповед на здравния министър, но това е нашият начин да се противопоставим. До събота бяха само устни заплахи, а след това 20-30 полицаи влизат в заведението. Клиентите са отказали да им бъде съставен акт, тъй като те не са в нарушение. И се стига до сцената от клипа", казва той.

Алибегов подозира, че причината за проверките са заради организирането на протеста в града. Но само в Благоевград има такава ситуация.

Пред БНР от МВР коментират, че лицето е задържано във видимо нетрезво състояние за проявена агресия и неподчинение на полицейско разпореждане. По-късно той е написал писмено изявление, в което е изразил съжаление за поведението си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българката от Украйна Таня Станева: Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите