"Затапват" бул. "Черни връх" от 1 август заради метрото

OFFNews 13 юли 2014 в 16:49 10402 4

Йорданка Фандъкова

Ще се наложи стесняване на движението по бул. „Черни връх” от 1 август до края на годината заради изграждането на метрото.

Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на участъка след реновирането му.

„Не се намериха 10 млн. лева в държавното съфинансиране за първа година за участъка, който започваме да строим. Става въпрос за участъка по бул. „Черни връх”, метростанция „Джеймс Баучер”, до улица „Сребърна”, така че изчакахме да пуснем този проект, който днес приключихме, да пуснем движението и отново ще се извиня, но започваме от 1 август строителството на участъка над километър: нова метролиния с една метростанция. Ще се наложи стесняване на движението по бул. „Черни връх” от 1 август до края на годината”, обясни Фандъкова.

По думите ѝ, от вторник се пускат и новите трамваи по реконструираното трасе по бул. „България”. Там фирмата има закъснение за пускането, но пък за сметка на това санкциите, които ще бъдат наложени, са изключително сериозни. Важното е, че хората ще могат да се возят с новите климатизирани трамваи с пълен достъп, подчерта Фандъкова. 

Столичният кмет обясни, че с отваряне на движението при Семинарията очакванията са вредните емисии в района да спаднат с около 40%.

"Изпълнителите се справиха в срок, въпреки понякога тежките метеорологични условия, защото се работеше по мое настояване и в събота, и в неделя по удължено работно време. По този начин вместо на 15 юли, движението на кръстовището на две нива на Семинарията се пуска днес", допълни кметът.

Фандъкова посочи, че когато движението в района е било затворено напълно, работата по реновирането на кръстовището е била денонощна.

"Продължава работата по освобождаването на трафика в столицата, като предстои да се извърши пробив покрай болница „Токуда” до ул. „Сребърна” и последния етап – разширението на бул. „Черни връх”. Това ще се случва в следващите години. Тук автомобилите ще могат да преминават за около две минути при 10-15 до 17 минути в натоварените часове, преди да започне изпълнението на кръстовището", обясни още кметът на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови