Засилени проверки по Черноморието в началото на летния сезон

OFFNews 22 юни 2024 в 11:55 1231 1

Море

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Плаж

Масови проверки по Черноморието в началото на летния сезон. Инспектори от БАБХ в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола, съобщи БНТ. Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.

Агенцията по храните в Бургас извършва проверки в обектите от началото на седмицата. Те започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.

"Техният срок на годност е описан в търговския документ, с който идват. Ако са охладени, по принцип прясната риба е до 3 дни. Черупчести мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. По принцип срокът им на годност е до 5 дни, ако се охлаждат", заяви д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.

Вземат се проби и от морските деликатеси, за морски токсини, ешерихия коли и салмонела. Следи се и произходът на стоката. А собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.

"Използваме повече хладилници, където храната е прясна и само на температура, нужна за това - от 4 до 6 градуса", коментира Пролетина Дейви, управител на заведение.

Инспекторите проверяват още как се спазва хигиената в обектите и прави ли се качествена дезинфекция. По думите им в кухненския блок работещият екип трябва да е с добро униформени облекло- шапки и ако е необходимо, ръкавици.

"От отделно място става сервирането на храните. Без да се пресичат и кръстосват потоците става издаването на мръсната клиентска посуда", уточни още д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.

При забелязан проблем клиентите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките продължават до края на септември.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови