Защо НОИ преизчислява пенсиите на работещите пенсионери от април, а не от януари

OFFNews 20 март 2023 в 10:00 2413 0

пари

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

От НОИ обясняват защо това се прави на 1 април, а не на 1 януари

Националният осигурителен институт преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери на 1 април. От института разясняват защо това се прави на 1 април, а не на 1 януари. 

Предвидени са два начина за преизчисляване: служебно – с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането или преизчисляването на пенсията до края на предходната календарна година и по заявление на пенсионера – с допълнително придобития осигурителния стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, до датата на преизчисляването.

С преизчислението на 1 април се прилага единен подход и еднакъв период за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се гарантира равнопоставеност на всички.

Ако преизчисляването се извършва от 1 януари на всяка година с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж до края на предходната календарна година, каквито предложения са правени, това не би донесло допълнителни ползи за пенсионерите, тъй като заради обмена на осигурителните данни и времето за технологична обработка на близо 400 хиляди пенсии, изплащането им пак би се реализирало през април.

Трябва да се подчертае също, че при извършване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуска нито един период с положен осигурителен стаж след пенсионирането. Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до следващото ежегодно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година.

В меню „Актуално“ на началната страница на Националният осигурителен институт предлага подробни разяснения относно нормативната уредба на възможността за преизчисляване на трудовите пенсии на хора, които продължават да полагат труд и да се осигуряват след пенсионирането си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови