Заради прасе с африканска чума умъртвяват всички в 3-километрова зона в Пловдивско

OFFNews 27 септември 2021 в 16:05 1630 0

Снимка pixabay

Откриха африканска чума при свинете в град Съединение, Пловдивско. Взето е решение за унищожаване на прасетата в трикилометровата предпазна зона на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде БНР.

„Заразата е открита при едно животно, отглеждано в заден двор в Съединение, животното вече е умъртвено и загробено“, заяви директорът на Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив Иван Шиков.

16 населени места попадат в 10-километровата зона за наблюдение: Правище, Неделево, Церетелево, Найден Герово, Любен, Драгомир, Голям Чардак, Малък Чардак, Войсил, Цалапица, Пищигово, Крали Марко, Черногорово, Тополи дол.

Д-р Михаил Кръстев от Областната дирекция по безопасност на храните обяви, че утре следобед ще бъдат извършени проверки на територията на Съединение. Той призова всички стопани да извършат регистрация на отглежданите от тях животни, за да се даде възможност за по-добър мониторинг и превенция.

До момента не са открити други случаи на животни, заразени с африканска чума.

По думите на кмета на Съединение Атанас Балкански става дума за безпрецедентен случай на заразено домашно прасе в лично стопанство, а не във ферма.

БАБХ разпореди след умъртвяване на животните, труповете и компрометираният материал да бъдат загробени под специален надзор, недопускащ разпространяване на болестта. Инструкциите изрично разпореждат помещенията за свине, транспортните средства и дворовете да се почистят и дезинфекцират.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине по разпореждане на епизоотичната комисия в Пловдивска област. Изключение се прави само за индустриални свиневъдни стопанства и фамилните ферми, които вече са проверени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови