Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Започва товаренето на 54 контейнера с италиански боклук за реекспорт

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2020 в 19:08 1047 0

„Това е втора партида от 54 контейнера, корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари, изпратени са съответните документи и нотифкации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила”. Това съобщи във Варна екоминистърът Емил Димитров, цитиран от Нова.

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия. Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат.

Всички контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат от страната, категоричен бе Димитров. Той коментира още, че на пристанище "Варна запад" ще се ситуират всички бали с отпадъци, които ще бъдат горени в трите циментови завода. Министърът допълни, че това са отпадъци, които и страната ни трябва да генерира, а не да ги заравя по сметища.

Огромното предизвикателство пред нашата администрация е да стимулираме регионалните депа, които генерират огромни количества отпадъци, голяма част от тях - 65 процента, да се рециклира, 25 на сто да отидат за изгаряне и едва 10 процента да се заравят, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови