Започна умъртвяването на всички 24 500 прасета в Никола Козлево

OFFNews 07 януари 2020 в 16:00 3142 0

Започна умъртвяването на всички 24 500 прасета от индустриалната ферма край шуменското село Никола Козлево, където бе констатирана африканска чума по свинете, предаде БНР. Предполага се, че вирусът може да е пренесен в предприятието от гризачи.

Два контролно-пропускателни пункта са изградени на маршрута, по който ще бъдат транспортирани умъртвените животни от свинекомплекса в Никола Козлево, съобщи старши комисар Ялчън Расим, директор на Областната дирекция на МВР – Шумен. Единият пункт е на пътя в близост на площадката за загробване на прасетата до село Хърсово. Вторият е до свинекомбината „Тетрахиб“.

Д-р Димитър Димитров от Агенцията по храните заяви, че ямите за загробване вече са готови и са направени според изискванията за дълбочина. Взети са всички мерки за безопасност, допълни д-р Димитров. 

Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, категоричен е директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките“, посочва тя.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени. Според предварителни данни икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Проф. Михни Люцканов, специалист по епидемиология и инфекциозни болести по животни в Тракийския университет в Стара Загора отбеляза, че не е изненадан от появата на новото огнище на Африканска чума по свинете, "тъй като вирусът е достатъчно устойчив, за да съществува и в зимни условия". Според проф. Люцканов теоретично е напълно възможно заразата да се пренесе от гризачи, но са нужни доказателства за това. Той смята, че най-рисков източник на заразата е нейният биологичен резервоар - дивата свиня и източнобалканската свиня.

Проф. Люцканов завърши с това, че не вярва заболяването АЧС може да бъде преодоляно до година-две.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови