Зам.-министър: Ще спазим всички екозакони за проекта на Карадере

OFFNews 23 март 2014 в 13:30 3440 8

Атанас Костадинов

За изпълнението на проекта на Карадере ще бъдат спазени всички екозакони до последната точка. Няма да бъде напарвено нито едно действие в подкрепа на инвеститор и в нарушение на законодателството. Това заяви зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов пред БНР.

До момента в министерството не е постъпвал никакъв документ от страна на инвеститора. Само Регионалната екоинспекция в Бургас е дала инструкции на авторите на проекта, след като компанията е одобрила предишния проект, който сега е променен съществено, посочи Костадинов.

Идеята ни е след представянето на проекта да следим как се развива стъпка по стъпка заедно с неправителствените организации, допълни Костадинов.

По думите на Костадинов управляващите не се притесняват за протестите в защита на Карадере, тъй като „те са сигнал, че въпросът е значим и трябва под лупа да гледаме действията си“.

Къде по света има възприето понятие за това определени места да се опазят недокоснати от човешки ръце и да останат диви, което отдалечава от устойчивото развитие на обществото като цяло, коментира зам.-министърът.

Това, че на вас не ви е известно, не означава, че не е признато за ценност. Ако вашата цел е България да бъде застроена равномерно, кажете си го, каза в отговор Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Всички документи, които имат връзка с този казус, са тайна. Това включва например устройствения правилник на Бяла, който липсва от интернет страницата на Министерството на регионалното развитие. Подробният план пък липсва от страницата на общината, посочи Белев.

По думите му не са известни документите, с които инвеститорът е кандидатствал за подкрепа от правителството.

Българската агенция за инвестиции е издала сертификат за клас инвеститор в нарушение на Закона за насърчаване на инвестициите и това скоро ще се види, категоричен е Белев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови